Website strategie: Effectief meer online succes

Een goede website strategie is essentieel voor het succes van je online aanwezigheid. Of je nu een kleine ondernemer bent of een groot bedrijf runt, het hebben van een goed doordacht plan is cruciaal om je doelgroep en doelen te bereiken. 

Een website strategie is een plan dat helpt om je online doelen te bereiken door middel van een goed ontworpen en functionerende (maatwerk) website. Het omvat verschillende elementen en stappen om ervoor te zorgen dat je website effectief is en waarde toevoegt aan je bedrijf.

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen is het vaststellen van je doelgroep en online doelen. Wie en wat wil je bereiken met je website? Onderzoek legt de basis voor een succesvolle website door je te helpen de voorkeuren, het gedrag en de verwachtingen van jouw doelgroep(en) te begrijpen. 

Je online doelen kunnen zaken zijn zoals het genereren van leads, verhogen van verkoop, informeren van klanten of het opbouwen van merkbekendheid. Het is belangrijk om deze online doelen duidelijk te definiëren zodat je je inspanningen daarop kunt richten.

In dit artikel bespreek ik de belangrijkste aspecten van een website strategie, de doelen die je wilt verwezenlijken en waar je op moet letten na de publicatie van je website.

#Voer een concurrentieanalyse uit

Een concurrentieanalyse is een goed startpunt om jezelf te positioneren in het online landschap. Kies 3 tot 5 directe concurrenten die online strijden voor dezelfde klanten als jij en die het beter doen dan jij. Zo heb je een goed overzicht van waar de gaten zitten en hoe jij je bedrijf kunt onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

#Website koppelen aan de juiste doelgroep

Een effectieve website strategie begint met een goed begrip van je doelgroep. Wie zijn je bezoekers? Wat zijn hun behoeften en voorkeuren? Hoe kun jij ze het best helpen met jouw diensten of producten? Door je doelgroep te begrijpen, kun je content en functies ontwikkelen die aansluiten bij hun verwachtingen en hen aanspreken.

Een effectieve website strategie begint met een goed begrip van je doelgroep.
Fig.1: Een effectieve website strategie begint met een goed begrip van je doelgroep.

Doe onderzoek naar je doelgroep en pas je content, design en functies aan hun behoeften en wensen aan. Gebruik een taal en stijl (tone of voice) die bij je doelgroep past en zorg ervoor dat je aanbod duidelijk wordt gecommuniceerd. Een goede gebruikerservaring zorgt er ook voor dat je doelgroep langer op je website blijft en meer geneigd is om actie te ondernemen.

#Meer verkeer trekken naar je website

Om meer verkeer naar je website te trekken, kun je zowel betaalde als onbetaalde methoden gebruiken. Onbetaald verkeer, ook wel organisch verkeer genoemd, kan worden gegenereerd door zoekmachineoptimalisatie (SEO). 

Dit houdt in dat je je website optimaliseert voor zoekmachines zoals Google. Zorg ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines door relevante zoekwoorden te gebruiken, kwalitatieve content te bieden en backlinks te verkrijgen van andere betrouwbare websites.

Om snel meer verkeer naar je website te trekken, kun je ook gebruik maken van betaalde (pay per click) advertenties. Google Ads en social media advertenties zijn populaire keuzes. Met betaalde advertenties kun je je richten op specifieke doelgroepen en je bereik vergroten. Dit kan vooral nuttig zijn in de beginfase van je website wanneer je nog geen sterke organische ranking hebt opgebouwd.

Zorg er wel voor dat je advertentiecampagnes goed zijn ingesteld en periodiek worden geoptimaliseerd voor de beste resultaten. Investeer in SEO en eventueel betaalde advertenties om meer verkeer naar je website te trekken. 

#Off-site SEO

SEO en betaalde advertenties spelen een grote rol om je merk te promoten en je online zichtbaarheid te vergroten. Maar .. er zijn nog veel meer manieren om de online zichtbaarheid te vergroten.

Je kunt een website strategie niet bespreken zonder ook te praten over off-site SEO. Off-site SEO verwijst naar de dingen die je buiten jouw website doet om je online vindbaarheid te vergroten. Off-site SEO strategieën omvatten o.a.:

#Social media integratie

Social media kanalen kunnen veel verkeer naar je website leiden. Zorg ervoor dat je website social media integraties heeft, zoals deelknoppen en links naar je sociale profielen. Dit vergroot je bereik en betrokkenheid.

De verschillende Sociale Media kanalen en het aantal gebruikers per kanaal (2023-2024)
Fig.2: De verschillende Sociale Media kanalen en het aantal gebruikers per kanaal (2023-2024).

Het is belangrijk om te weten hoe je deze platforms effectief kunt gebruiken. Niet alle sociale media platforms zijn geschikt voor jouw bedrijf. Kies platforms waar je doelgroep actief is. Voor de meeste bedrijven zijn Facebook, Instagram, X en LinkedIn goede keuzes. Elk platform heeft zijn eigen voordelen en kenmerken.

#Content marketing 

Er zijn talloze marketing mogelijkheden om je website te promoten en je bereik te vergroten. Content marketing is een effectieve manier om waardevolle (‘helpful’) informatie te delen en je expertise te tonen. 

Een geweldige manier om je expertise te vergroten is door een zakelijke blog te starten. Het opzetten van een blog is een strategische manier voor het creëren van autoriteit of het opbouwen van een band met de doelgroep.

Schrijf regelmatig blogposts, maak (short) video’s of podcasts en deel deze op sociale media. Dit helpt niet alleen om verkeer naar je website te trekken, maar ook om je merk op te bouwen. 

#Verkrijgen van leads

Leads zijn potentiële klanten die interesse hebben getoond in je product of dienst. Het verkrijgen van leads is een belangrijk online doel van je website strategie. Zorg ervoor dat je website formulieren bevat waar bezoekers hun contactinformatie kunnen achterlaten. 

Dit kan een inschrijving zijn voor je nieuwsbrief, een contactformulier of een downloadbare whitepaper. Zorg ervoor dat deze formulieren eenvoudig te vinden en in te vullen zijn. Gebruik duidelijke en overtuigende taal om bezoekers te motiveren hun gegevens achter te laten.

#Converteren van prospects naar klanten

Een website moet niet alleen bezoekers aantrekken, maar ook converteren naar klanten. Het optimaliseren van je website strategie voor conversies betekent dat je stappen onderneemt om bezoekers om te zetten in klanten. Dit kan door middel van A/B-testen, het verbeteren van landingspagina’s en het analyseren van bezoekersgedrag om knelpunten te identificeren en aan te pakken.

Dit proces begint met een duidelijke en overtuigende call to action (CTA). Een CTA moedigt bezoekers aan om een specifieke actie te ondernemen, zoals het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een offerte. 

#Correcte CTA’s (Call to Action)

Zoals eerder vermeld, zijn CTA’s cruciaal voor het converteren van bezoekers naar klanten. Zorg ervoor dat je CTA’s duidelijk en aantrekkelijk zijn. Gebruik actiegerichte woorden zoals “Koop nu”, “Meld je aan” of “Vraag een offerte aan”. 

Enkele voorbeelden van Call To Actions knoppen
Fig.3: Enkele voorbeelden van Call To Actions knoppen

Plaats CTA’s op strategische locaties, zoals in de header, aan het einde van blogposts, aan het einde van pagina’s of in eventuele pop-up’s. Zorg ervoor dat ze opvallen, duidelijk zijn en je huisstijl volgen. Test verschillende versies CTA knoppen om te zien welke het beste werken en optimaliseer ze continu.

#E-mail marketing

E-mail marketing is ook een krachtig hulpmiddel. E-mail marketing is een effectieve manier om in contact te blijven met je bezoekers en hen terug te laten komen naar je website. Verzamel e-mailadressen via je website en stuur regelmatig nieuwsbrieven met updates, aanbiedingen en waardevolle informatie om je publiek betrokken te houden.

  • Professionele marketeers hebben een omzetstijging van 760% ontdekt door het opbouwen van mailinglijsten en het gebruik van e-mailcampagnes (bron: Luiza Zhou).

Een mailinglijst is de kortste weg naar je klant, en dat is van grote waarde. Maar het belangrijkste blijft dat jij relevante en waardevolle informatie biedt aan jouw abonnees, laat zien dat je een expert op jouw gebied bent.

#Professionele uitstraling

De uitstraling van je website speelt een grote rol in hoe bezoekers je merk waarnemen. Een professionele, goed ontworpen website wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat bezoekers langer blijven. Zorg voor een strak, modern design dat consistent is met je merkidentiteit. 

Een website met een praktische, functionele én onderscheidende vormgeving wekt vertrouwen, omdat het professioneel en consistent overkomt en goede service impliceert. In een overvolle markt valt een professioneel ontwerp op:

  • 94% van de eerste indrukken die van een website worden gevormd, zijn een direct gevolg van het ontwerp. (Bron: Linearity). 

Maar design gaat niet alleen om esthetiek; het gaat om het oplossen van problemen en het creëren van positieve ervaringen. Maar ook als het gaat over de emotionele band die we maken met de doelgroep(en) waarvoor we ontwerpen:

  • Een goede website strategie kan de conversie verdubbelen (Bron: HubSpot). 
  • Investeren in merkidentiteit kan de inkomsten tot 33% verhogen door een verbeterde klantenloyaliteit en de bereidheid om premium prijzen te betalen. (Bron: Britopian). 

Gebruik hoogwaardige afbeeldingen, denk aan auteurs- en portretrecht en zorg ervoor dat je content goed leesbaar is. Vergeet niet om je website regelmatig bij te werken en te onderhouden om een professionele uitstraling te behouden.

#Performance

De performance van je website is van groot belang voor de gebruikerservaring en je SEO rangschikking. Een trage website kan bezoekers afschrikken en je positie in zoekmachines negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je website snel laadt door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige scripts te verwijderen en gebruik te maken van een goede hostingprovider. 

  • 39% van alle websitebezoekers stopt met het bekijken van content als het laden te lang duurt (bron: UXcam).

Het is ook belangrijk om de prestaties van je website te blijven monitoren. Gebruik tools zoals Google PageSpeed of Yellow Lab om inzicht te krijgen in o.a. je performance scores en Core Web Vital metrics. Dit helpt je om te begrijpen wat ‘smooth’ werkt en waar verbetering nodig is in je website strategie.

#Flexibiliteit en aanpassing website strategie

Het is ook belangrijk om continu je website te analyseren en te optimaliseren. Gebruik tools zoals Google Analytics of Matomo om het gedrag van je bezoekers te volgen en te begrijpen welke pagina’s goed presteren en welke niet. Pas je website strategie aan op basis van deze inzichten en blijf experimenteren (A/B tests) om te zien wat het beste werkt voor jouw website en doelgroep.

De digitale wereld verandert snel. Wat vandaag werkt, werkt morgen misschien niet meer. Zorg ervoor dat je website strategie flexibel is en dat je snel kunt inspelen op veranderingen in de markt en/of nieuwe technologieën.

Bottomline

Een succesvolle website strategie draait om het vinden van de juiste balans tussen een goed ontworpen website, het aantrekken van verkeer en een doordachte marketingstrategie. Focus niet alleen op één aspect van bovenstaande lijst, je moet een holistische benadering hebben. 

Alleen een goed ontwerp zonder goede content of SEO zal niet effectief zijn. Zorg ervoor dat je strategie consistent is en dat alle onderdelen samenwerken om je online doelen te bereiken. Met een doordachte en strategische aanpak kun je zo het maximale uit je website halen en je bedrijf laten groeien.

Meer weten over website strategie en over hoe je deze effectief kunt inzetten? Neem contact met mij op en ik ga je helpen.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.