Het zoeken van een geschikte Hosting partij is altijd lastig, .. waarop moet je letten, wat heeft een WordPress Site minimaal nodig om goed te kunnen draaien? Ongeveer 2 maanden geleden stond ikzelf op het punt om van webhost te switchen voor deze website, gonzodesign.nl.
Essentieel om een WordPress te kunnen draaien is minimaal nodig (op moment dat dit artikel is geschreven):
- programmeertaal PHP[1] (versie 8.0 of hoger)
- en minimaal 1 MySQL (versie 5.7 of hoger) database
Er zijn ontzettend veel verschillende varianten bij hosting, maar welke heb jij echt nodig voor je WordPress website? Als je WordPress gebruikt voor een eenvoudige website of een gewoon weblog, dan heb je geen eigen (virtuele) server nodig.
Soorten Web Hosting
Er zijn dus vele soorten hosting mogelijkheden om je website online te kunnen laten draaien, de meest voorkomende vormen zijn:
- Free/Gratis Hosting
- Shared Hosting
- VPS (Virtual Private Server)
- Dedicated Hosting
Voor de meeste WordPress sites zijn de eerste 2 vormen naar alle waarschijnlijkheid het meest interessant, vooral gelet op het bijbehorend kostenplaatje. De laatste 2 hosting vormen zijn voor ‘grote’ web sites met veel functionaliteiten (bijvoorbeeld een webshop met 500+ produkten), veel data verkeer en bezoekers, of een andere functie zoals bijvoorbeeld een community web site, forum, etc.
Hieronder zal ik kort toelichten wat het verschil is tussen Free Hosting en Shared Hosting ..
#Free Hosting – Worst Case Scenario
Zoals het gezegde ‘voor niets gaat de zon op’ al aangeeft, is niets gratis .. en dat geldt zeker voor web hosting! Als je geen bezwaar hebt tegen een beperkte webruimte, advertentie banners, pop-ups of andere restricties (zoals bijv. web sjablonen) kun je een ‘gratis’ web hosting eens proberen.
‘Free’ web hosting is waarschijnlijk uitstekend geschikt voor ‘kleinere’ websites zoals persoonlijke sites/blogs? Het is zeker niet aanbevolen voor zakelijke websites of sites met veel dataverkeer! Technische ondersteuning is vaak gelimiteerd en technische opties zijn beperkt. Veelal leveren deze ISP’s (Internet Service Providers) niet eens een MySQL database, of de mogelijkheid om meerdere email accounts aan te maken, of de mogelijkheid om een scripttaal uit te laten voeren ..
Ook is het vaak onmogelijk om de site op een eigen domein naam te laten draaien, en ben je dus genoodzaakt om een domein te gebruiken aangeboden door jouw host zoals bijvoorbeeld: http://www.gratisURL.com/~mijnsite.html
#Shared Hosting – Het Betaalbare Alternatief
Bij shared web hosting, word jouw website gehost op een krachtige server tesamen met misschien wel 100 andere web sites. Als je een kleine e-commerce site heeft, of een persoonlijke of zakelijke site, dan is shared web hosting een hele goede optie! Dit is zonder enige twijfel de meest populairste vorm van web hosting tegenwoordig en met een paar goede redenen.
- betrouwbare hosting voor een paar euri’s/maand
- meerdere programmeertalen zoals bijv. ASP, PHP, MySQL, etc.
- meerdere email accounts aanmaken
- beheer en onderhoud wordt gedaan door de web host
- een eigen domein naam
Bij het zoeken naar geschikte shared hosting partijen zijn er een paar dingen die jij op voorhand al kunt uitzoeken. Zorg ervoor dat je voldoende schijfruimte en bandbreedte hebt en dat de host een goede uptime (periode waarin de server waar een website op wordt gehost naar behoren functioneert) heeft.
Waarop moet je op letten bij WordPress Hosting?
De meeste WordPress sites doen het prima op een shared hosting pakket, mits er wel op een aantal punten wordt gelet bij de keuze. Sommige hostingbedrijven bieden hosting aan met ongelimiteerde webruimte en bandbreedte, anderen niet. In het laatste geval moet je bekijken: hoeveel ruimte heb ik nodig?
Webruimte/Opslagruimte
Webruimte staat voor de hoeveelheid ruimte die de bestanden binnen jouw account op de server in beslag mogen nemen. Deze webruimte is inclusief de website bestanden, databases en e-mails die nog op de server staan. Als je dus bijvoorbeeld ‘zware’ bestanden (hoge resolutie foto’s, video’s of andere media) upload in je artikelen, dan zul je meer webruimte nodig hebben.
De meeste hosting providers hebben vaak de mogelijkheid om extra webruimte bij te kopen mocht je tussentijds tot de conclusie komen dat je te weinig ruimte heeft op de server. Maar v/a 1000Mb (1Gb) zit je al vrij snel goed voor een eenvoudige (zakelijke) web site voor het eerste jaar hosting ..
Heb je een maatwerk WordPress project in gedachten?
Een goede beveiliging, snelle laadtijd, flexibele bedrijfsintegratie, unieke vormgeving en beter gebruiksgemak zijn de meest voor de hand liggende onderscheidende factoren om te kiezen voor een op maat gemaakt WP thema. gonzodesign bouwt zoekmachine vriendelijke en responsive WordPress websites met aandacht voor detail.
WordPress OntwikkelingBandbreedte/Dataverkeer
De bandbreedte van een netwerk, is de hoeveelheid dataverkeer die binnen een bepaalde tijd kan worden vervoerd via datzelfde netwerk. Bandbreedte wordt aangegeven in bits per seconde. Alle teksten, afbeeldingen etc. welke worden opgevraagd door de bezoeker, worden verstuurd vanaf de webserver naar de computer van de bezoeker. Bandbreedte speelt dus een grote rol bij het transporteren van grote hoeveelheden data in korte tijd, bijvoorbeeld in het geval van streaming video en audio-bestanden.
Met veel bezoekers is je website succesvol, maar er wordt ook veel data over de lijn gestuurd. Bandbreedte kun je meestal ook bijkopen bij de meeste web hosts, maar wordt je website steeds beter bezocht dan is het wijs om je contractueel vastgelegde bandbreedte te verhogen.
PHP geheugenlimiet
Dit is een belangrijk aspect, maar hosting providers melden echter bijna nooit hoeveel PHP geheugen beschikbaar is. WordPress CMS systemen kunnen vaak redelijk wat geheugen eisen en het PHP geheugenlimiet is bij sommige hosts nogal laag (32-64Mb). Je hebt dit geheugen nodig om de PHP-processen sneller en vlotter te laten verlopen.
Een ‘kale’ WordPress install verbruikt al ongeveer 15Mb aan geheugen, en afhankelijk van de extra plugins die je draait kan dit makkelijk oplopen boven de 32Mb! Check je pakket op een PHP geheugenlimiet van minimaal 64 Mb, maar als je wat meer of zwaardere plugins gebruikt dan is 128Mb het minimum wat je nodig hebt.
Een Eigen IP adres
Een eigen IP adres is wel een overweging waard bij Shared Hosting, vaak – indien mogelijk – kun je hiervoor bijbetalen (bij een aantal providers kun je IP6 adressen kopen voor 2 tot 5 euro/maand). Lees meer over IP4 vs IP6 adressen, vooral het onderste gedeelte qua routers en servers!
Waarom een eigen IP? Mij is het 2 jaar geleden gebeurd, tot 2 maal aan toe, dat mijn toenmalige weblog werd geblocked door Google (dus aangewezen als bron van virus of malware) omdat iedereen met shared hosting de kans loopt dat als een andere site op dezelfde server – en dus met dezelfde IP adres – is geïnfecteerd, de hele server wordt gezien als ‘malicious’!
Email Accounts, SPAM filters, SSL-ondersteuning, etc.
Deze punten zijn uiteraard ook zeer van belang om goed uit te zoeken of de desbetreffende host aan jouw eisen voldoet, maar niet echt nodig om een eenvoudige persoonlijke of zakelijke website te kunnen draaien.
Het ligt tevens ook helemaal aan je eisen en wensen qua hosting of je bijvoorbeeld nog meerdere databases nodig heeft? Maar bovenstaande minimale benodigdheden zijn gebasseerd op het hosten van een eenvoudige persoonlijk of zakelijke blog/site!
Hosting Bedrijven
Ik ben expres niet ingegaan op het feit bij welk hosting bedrijf jij jouw website het best kunt hosten, die keus laat ik liever aan jou zelf over omdat ik niet jouw wensen en eisen ken aangaande hosting. Maar er zijn in Nederland vele partijen die webhosting voor jou uit handen kunnen nemen, zowel grote als kleinere bedrijfjes, .. dus keus genoeg!
Voetnoten:
[1] PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren.
Nog Geen Reacties
Sorry, maar het is niet (meer) mogelijk te reageren op dit artikel.