Middelgrote en kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers zien steeds meer het belang in van netwerken. Ondanks alle digitale communicatie middelen en de opkomst van social media is jouw visitekaartje (business card) nog altijd een belangrijke marketing tool. Het is niet alleen een netwerk tool, of promotiemiddel, maar het is ook een visuele weergave van jou en je bedrijf.

Ook zijn visitekaartjes (of naamkaartjes) op evenementen en beurzen erg belangrijk. Het is een praktische en directe manier om jouw contactgegevens te verspreiden aan (potentiële) klanten en dus ideaal om een gesprek mee te beginnen.

Hierbij is het wel belangrijk dat je visitekaartje opvalt, door bijv. de kwaliteit, uitstraling en informatie die vermeld wordt. Een professioneel ontworpen visitekaartje kan nieuwe klanten naar je bedrijf of diensten trekken.

Hieronder een aantal goede tips voor het succesvol ontwerpen van een memorabel visitekaartje.

# Wat moet er op een visitekaartje staan?

Een visitekaartje is bedoeld om duidelijk te maken wie jij bent (je naam), wat je functie is, hoe het bedrijf heet waar jij werkt en alle relevante contactgegevens, zoals bijv. je email adres en mobiele telefoonnummer.

Een visitekaartje moet de volgende informatie bevatten: 

  • Naam en functie van de persoon
  • Bedrijfsnaam en logo
  • Contactgegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en website
  • Fysiek adres van het bedrijf (optioneel)
  • Eventuele sociale media-accounts (optioneel)
  • Eventuele slogan of tagline van het bedrijf (optioneel)

Jouw USP’s (Unique Selling Points), of getuigschriften, etc. kun je beter niet toevoegen als extra informatie op het visitekaartje. Dit soort informatie kun je het best presenteren in een (promotionele) brochure of op je website.

TIP: Teveel informatie op je visitekaartje kan verwarring veroorzaken ..

#Je Visitekaartje moet geen puzzel worden

Schik je contactgegevens overzichtelijk op je visitekaartje. Dit kan door gebruik te maken van bijv. een duidelijk grid systeem, een kleiner lettertype of door bijv. ook gebruik te maken van de achterkant van een visitekaartje.

Neem tevens eens een moment om na te denken over de vraag of je bijvoorbeeld jouw privé-nummer moet toevoegen. Wil je gecontacteerd worden door iedereen, of gewoon door je vaste klanten?

#Vergeet jouw Huisstijl (Corporate Identity) niet

Als je een huisstijl ontworpen hebt, moet je hiermee rekening houden bij het maken van de visitekaartjes. Zorg ervoor dat de verschillende onderdelen van je huisstijl (kleur, typografie, logo, visuele elementen) ook ‘aanwezig’ zijn op je visitekaartje. Dit verhoogt de herkenning van je bedrijf en zorgt voor een professionele en consistente ‘look & feel’.

visitekaartje gonzodesign.nl

#Kies het juiste Papier(soort)

Een visitekaartje gaat een lange tijd mee en moet daarom de tand des tijds makkelijk kunnen doorstaan. Maar het moet ook gemakkelijk passen in een visitekaart houder of zelfs in een portemonnee, .. en het liefst zonder te knikken. Het gekozen papier moet een soortelijk gewicht van ten minste 300 gram/m2 en niet meer dan 360-400 gram/m2 hebben.

Ook de afwerking van het papier is uiterst belangrijk, je kunt uiteraard gaan voor een full-glossy effect of het traditionele visitekaartje gedrukt op papier met een matte (niet gecoate) afwerking?

#Kies de afmeting van je visitekaartje

In Europa is het standaard afmeting voor een visitekaartje 85 × 55mm groot en in Groot-Brittannië en in Amerika is dit formaat 3,5″ x 2″ (ongeveer 89 x 51mm). Het is ook mogelijk om afwijkende formaten te gebruiken, afhankelijk van de gewenste uitstraling en het doel van het visitekaartje.

Er zijn tal van andere prefab maten en je kunt zelfs een op maat gemaakt (stans)vorm laten ontwerpen als je dat wilt. Maar het advies is om vast te houden aan de standaard afmeting voor visitekaartjes, omdat 90% van alle kaarthouders en portemonnees gebaseerd is op dat formaat.

Ook zo’n vet visitekaartje nodig, .. of mieters logo?

gonzodesign staat garant voor kwaliteit tegen een schappelijke prijs. Een geschikte partner voor zowel startende ondernemers, organisaties als het MKB. gonzodesign ontwerpt en ontwikkelt custom-made WordPress websites, creëert unieke logo’s en huisstijlen.

Offerte Aanvraag

#Kies je kleuren en lettertypes weloverwogen

Een visitekaartje is niet bedoeld om je relaties te verblinden. Het gebruik van teveel verschillende kleuren wordt niet aanbevolen, het gebruik van kleur moet altijd functioneel zijn. Laat de kleuren van jouw huisstijl terug komen in het ontwerp van het visitekaartje.

Gebruik niet meer dan 1 á 2 lettertypes voor je visitekaartje. Consistentie en leesbaarheid zijn belangrijk voor een goed ontwerp en teveel lettertypes kunnen de lezer afleiden en verwarren. De standaard lettergrootte is over het algemeen 9 of 10 points voor de (brood)tekst.

TIP: Het gebrek aan contrast, tussen achtergrond en kleur van het lettertype, is redelijk funest voor het ontwerp.

#Gebruik ook de achterkant van je Visitekaartje

Om het maximale te halen uit je visitekaartje is het belangrijk om gebruik te maken van alle beschikbare ruimte, met inbegrip van de achterkant! Zorg ervoor dat de inhoud van de achterkant van je visitekaartje altijd van ondergeschikt belang is aan de contactgegevens op de voorkant.

Visitekaartjes van internationale bedrijven hebben veelal dezelfde informatie in zowel de eigen taal als de Engels taal op de achterkant.

#Maak verschillende Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn redelijk goedkoop. Waarom niet meerdere visitekaartjes maken voor verschillende soorten relaties? Het kan ook een prima aanleiding zijn om iets meer over je eigen organisatie te vertellen. Storytelling is heel hip tegenwoordig.

#Kies de juiste Professionals

Er is een groot verschil tussen drukwerk en digitaal printen (bijv. met inkjetprinters). En dat is meer dan alleen een ander kostplaatje, er is ook een duidelijk verschil in kwaliteit. Drukwerk is van een hogere kwaliteit dan digitaal printen als gevolg van de manier waarop de inkt op het papier wordt overgedragen.

Vooral als je een groot aantal kwalitatief hoogwaardige visitekaartjes nodig hebt, is het raadzaam om een goede drukker of ontwerpbureau in de arm te nemen. Hierdoor weet je ook dat de juiste digitale bestanden voor het afdrukken gemaakt zullen gaan worden met professionele software op basis van vectoren in plaats van pixels.

Het spreekt voor zich dat ook de beginselen en (technische) regels voor Print Productie van belang zijn in de digitale aanlevering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 3-5 mm afloop/bleed, het correct gebruiken van spot-colors, plaatsen van snijtekens, teksten converteren naar outlines, etc.

Conclusie

Voor veel mensen is het visitekaartje het enige marketing instrument dat gebruikt wordt, vooral bij startende ondernemers. Een goed en professioneel ontworpen visitekaartje zorgt ervoor dat jij en je bedrijf er professioneel uitzien. Een zelfgemaakte visitekaartje geeft de indruk van een amateur die een gooi naar het bedrijfsleven doet ..!

Deel dit Bericht:

Categorie: Grafisch | Tags: , ,
Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.