Een aantal simpele Tips voor WordPress Onderhoud

Een eigen auto bezitten, .. hoe cool is dat!? Helaas is het niet alleen maar (rij-)plezier, ook goed en regelmatig onderhoud van je auto is noodzakelijk voor een optimale prestatie en een goede veiligheid. De metafoor auto en website kan naadloos worden doorgevoerd, zelfs op onderdelen niveau, maar dat verhaal zal ik je verder besparen.

Een ding is helaas wel heel duidelijk, de metafoor auto en website stopt vaak bij het puntje onderhoud, want na een tijd verwaarlozen de meeste WordPress site-eigenaren hun eigen site te vaak! Het regelmatig onderhouden van jouw WordPress site zorgt ervoor dat je een gezonde, veilige en stabiele website hebt.

#Waarom ook WordPress sites moeten worden onderhouden

Een slecht onderhouden website kan in de loop van de tijd foutgevoelig, onbetrouwbaar en traag worden. Overbodige bestanden, ongebruikte plugins/themes en gegevens kunnen je site vertragen. Ongewenste inhoud zoals comment spam kan zelfs leiden tot negatieve invloed op de zoekmachine rankings van jouw site.

Maar ook beveiligingsfouten in WordPress Core of in plugins kunnen aanvallers in staat stellen om je site te gebruiken om fraude te plegen, voor het verspreiden van malware(1 of voor het lanceren van verdere (DDoS) aanvallen.

In dit artikel ga ik ervan uit dat je de ‘Administrator‘ rechten hebt, en toegang hebt tot jouw FTP-server zodat we diverse file aanpassingen kunnen doorvoeren indien gewenst.

#Hoe maak ik een Back-up?

Voordat je veranderingen maakt in je Thema of in je database, is het zeer verstandig om een back-up te maken van je database en van het gebruikte theme! Back-ups op periodieke basis zijn niet alleen erg handig, het geeft je als website eigenaar ook een veilig gevoel dat jouw website bestanden en inhoud regelmatig worden veilig gesteld.

Er zijn een heleboel back-up plugins voor WordPress beschikbaar, BackWPup is één van de populairste met 1.5 miljoen downloads. Maar er zijn genoeg andere alternatieven: Backup to Dropbox, UpdraftPlus, BackUpWordPress en VaultPress.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om je database te exporteren naar een .sql, .sql.zip of .sql.gz file via een programma zoals bijv. phpmyadmin. Het gebruikte WordPress theme (en evt. de uploads map) kun je van de FTP-server (File Transfer Protocol) halen en kopiëren naar een lokale map op jouw laptop.

Misschien heeft je webhost ook nog back-up opties? Bottom-line: er is geen slechte of goede manier voor het ‘back-uppen’ van een site, het gaat erom dat je bent gedekt mocht jouw site bijv. worden gehackt. Wees niet bang om meerdere back-up systemen te gebruiken!

#WordPress Updates

Veruit de belangrijkste stap om je WordPress blog of website goed en regelmatig te onderhouden is door altijd gebruik te maken van de meest recente versie van WordPress en plugins. Alle bestaande en bekende bugs en beveiligingslekken worden overschreven bij elke nieuwe versie van de WordPress core en plugins.

Installeer daarom altijd de nieuwe updates wanneer deze beschikbaar zijn. Je krijgt een melding te zien in het Administration Panel van WordPress als deze detecteert dat je een verouderde versie gebruikt.

Vergeet niet om plugins die je niet (meer) gebruikt te verwijderen en hetzelfde geldt ook voor themes. Denk er wel aan een recente backup te maken voordat je updates uitvoert!

#WordPress Maintenance Mode

Het is raadzaam om altijd je site offline te zetten bij het maken van veranderingen achter de schermen, dit geldt vooral wanneer er werkzaamheden zijn aan een online site.

WordPress zet zichzelf in onderhoud modus bij het uitvoeren van updates. De manier waarop WordPress dit doet, is door het creëren van een .maintenance bestand dat wordt verwijderd nadat de updates zijn voltooid. Je kunt dit bestand ook zelf aanmaken. Er is veel dat je kunt doen met de standaard onderhoud modus, bijvoorbeeld, de onderhoud modus kan ook worden aangepast en gestyled.

Maar er zijn ook een aantal plugins beschikbaar die de maintenance mode iets sjieker maken en nog een paar extra opties toevoegen, zoals: WP Maintenance Mode, Maintenance en Coming Soon Page & Maintenance Mode.

Als je liever de voorkeur hebt om geen plugins of .maintenance file te gebruiken, kun je ook een 503 redirect toevoegen aan je .htaccess en een maintenance.html aanmaken en stylen.

#Comment Spam

Comment spam is een plaag en komt meestal in de vorm van opmerkingen/reacties op bijv. artikelen, hierin staan links die hoofdzakelijk moeten leiden tot een korte termijn SEO boost (van de site van de verzender) of om sales leads te genereren! Maar voorkomen is altijd beter dan genezen!

Je kunt bijvoorbeeld bij de ‘Reactie Instellingen’ in de dashboard (‘Instellingen’ > ‘Reacties’) de optie ‘Reactie moet handmatig worden goedgekeurd aanvinken. Zodanig kun je alle reacties eerst bekijken voordat je ze accepteert. Maar ook kun je instellen dat berichten met bepaalde woorden (die in de inhoud, naam, URL, e-mail- of IP-adres van de reactie voorkomen) automatisch moeten worden gemodereerd of worden aangeduid als SPAM.

Gebruik ook altijd een Anti-Spam plugin, er zijn meerdere alternatieven beschikbaar, zoals: Askimet (gratis voor een persoonlijke — non commerciële — website), Stop Spammers en AntispamBee. De beste remedie tegen comment spam is om nergens in je website reacties toe te staan, maar dat is misschien niet de meest gewenste optie?

#Database Onderhoud en Optimalisatie

Ook databases hebben onderhoud nodig. De ene database moet vaker worden geoptimaliseerd dan de andere, dat is afhankelijk van o.a. hoe groot de database is, hoeveel traffic op de site komt en de server omgeving. Als je een drukke site beheert, kun je de volgende plugins gebruiken om eventuele fouten te herstellen en om ervoor te zorgen dat je databases worden geoptimaliseerd: WP DBManager, WP-Optimize, WP Clean Up, WP Sweep, etc.

Als je bekend bent met MySQL en phpmyadmin, dan zijn er ook meer geavanceerde plugins voor WordPress beschikbaar die dezelfde opdrachten kunnen uitvoeren als phpmyadmin (zoals bijv. importeren, exporteren, herstellen en het runnen van MySQL-Queries): SQL Executioner en Adminer.

#Performance en Security Check van je Site

Het is belangrijk om je website ook regelmatig te controleren op prestaties, (crawl-)fouten, malware, etc. om ervoor te zorgen dat je bezoekers de best mogelijke ervaring krijgen wanneer ze jouw website bezoeken. Een snelle website is prettig voor de bezoekers, maar ook zoekmachines hechten veel waarde aan een toegankelijke website.

Uptime monitoring en een regelmatige evaluatie van de belangrijkste website metrics inclusief informatie van hulpmiddelen zoals Google Analytics, webpagetest en Google Webmaster Tools kunnen je hierbij helpen. Hulpmiddelen zoals deze geven jou informatie over zowel de prestaties en de algemene ‘conditie’ van jouw website.

Conclusie

In dit artikel geef ik slechts een paar simpele tips voor WordPress site-eigenaren om hun eigen onderhoud uit te kunnen voeren. Wil je ervoor zorgen dat jouw website altijd soepel, snel en betrouwbaar draait kun je er uiteraard ook voor kiezen om jouw WordPress onderhoud uit te besteden. Neem contact met me op om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor jouw WordPress site ..

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar de meesten van ons hebben het druk en WordPress onderhoud staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijst van leuke activiteiten op de vrijdagavond. Maar routine in WordPress onderhoud is super belangrijk en zal jou tijd (en kosten) besparen op de lange termijn.

[Dit artikel is ter correctie voorgelegd aan @MarcelBootsman]

VOETNOOT:

(1 – Malware wordt gebruikt om computers van bezoekers te infecteren met virussen of om bezoekers door te sturen naar andere websites. Soms wordt er binnen de website-structuur een valse phising– of internetfraude-website geplaatst, met het doel om onwetende bezoekers geld en persoonsgegevens af te troggelen. In veel gevallen gaat dit gepaard met het versturen van enorme ladingen spam.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.