WordPress maakt gebruik van een aantal user account types (‘gebruikersrollen’), ontworpen om de site-eigenaar de mogelijkheid te geven om zelf te kunnen bepalen wat gebruikers wel en niet kunnen doen binnen de site.

Een site-eigenaar kan een gebruiker dus toegang geven tot taken – genaamd ‘Rechten’ – zoals bijv. het schrijven en redigeren van berichten, modereren van reacties, het beheer van de plugins of thema’s en het beheren van andere gebruikers, door het toekennen van een specifieke gebruikersrol.

#De 6 WordPress gebruikersrollen

WordPress heeft zes vooraf gedefinieerde gebruikersrollen: Super Admin, Beheerder, Redacteur, Auteur, Schrijver en Abonnee. Elke gebruikersrol is toegestaan om een aantal taken uit te voeren. Een standaard set van rechten is vooraf toegewezen aan elke gebruikersrol, maar ook andere rechten kunnen worden toegewezen of verwijderd.

Middels de Super Admin account kan de gebruiker alle mogelijke functies uitvoeren. Deze gebruikersrol zit overigens niet inbegrepen in een (enkele) standaard installatie van WordPress. Deze kun je aanmaken als je te maken hebt met een WordPress MultiSite netwerk. Elk van de andere WordPress gebruikersrollen hebben een afnemend aantal toegestane rechten. Bijvoorbeeld, de abonnee gebruiksrol heeft alleen het recht tot ‘lezen’.

In dit artikel wil ik deze WordPress gebruikersrollen en rechten graag uit- en toelichten:

#Super Admin

Kortweg: Een gebruiker met toegang tot de site netwerkbeheer functies en alle andere functies. De Super Admin gebruikersrol omvat elke mogelijke taak die binnen een netwerk van virtuele WordPress sites kunnen worden uitgevoerd.

In het geval van een enkele WordPress-installatie, zijn beheerders in feite Super Admins, omdat zij als enige toegang hebben tot extra admin rechten/taken zoals Weergave, Plugins en Instellingen.

#Beheerder (Administrator)

De beheerder heeft de meeste rechten. Hij of zij kan alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder plugins/theme’s installeren of verwijderen, updates van plugins of de WordPress core installeren, inhoud database importeren/exporteren, etc.

Behalve toegang tot zijn eigen profiel, kan een beheerder ook de gebruikersprofielen van alle andere gebruikers inzien, wijzigen en verwijderen. Het spreekt voor zich dat de beheerder rol alleen gegeven moet worden aan degene die de website beheert.

#Redacteur (Editor)

De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast heeft de redacteur ook alle vrijheid ten aanzien van de reacties; toelaten, beantwoorden, bewerken, markeren als spam en verwijderen. Verder mag de redacteur ook categorieën en tags aanmaken, wijzigen en verwijderen.

De redacteur heeft geen toegang tot de administratieve rechten (zoals plugins, instellingen, widgets, etc.) en ook niet tot de profielen van andere gebruikers – alleen zijn eigen profiel. De redacteur is dus de ideale gebruikers rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.

#Auteur (Author)

Een auteur kan alleen zijn/haar eigen berichten aanpassen en publiceren, dus niet de berichten van anderen. Verder kan de Auteur ook de Mediabibliotheek bekijken en zelf media toevoegen. Naast informatie uit externe bronnen, kan de auteur in het Dashboard ook de interne gegevens bekijken.

Een auteur mag de reacties wel bekijken maar kan ze niet verwijderen of bewerken. Auteur is een prima rol voor de persoon die de (nieuws)berichten plaatst of voor vaste gast bloggers.

#Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten schrijven maar hij kan deze zelf niet publiceren, maar wel inzenden voor een review. Een redacteur of beheerder bepaalt of het artikel – al dan niet geredigeerd – wordt gepubliceerd. Er is echter wel een nadeel bij deze gebruikers rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen dus dat zal door een redacteur of beheerder gedaan moeten worden. Een schrijver kan tevens geen categorieën en tags aanmaken of wijzigen.

Verder kan de schrijver reacties bekijken – ook de nog niet toegelaten commentaren. En uiteraard heeft ook de schrijver toegang tot zijn eigen gebruikersprofiel. De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gast bloggers.

#Abonnee (Subscriber)

Een abonnee heeft de minste rechten, de abonnee heeft namelijk alleen toegang tot zijn eigen gebruikersprofiel. Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen.

Het voordeel van een abonnee is dat je hem/haar wel persoonlijk kan begroeten als deze is ingelogd, en de abonnee kan een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te hoeven vullen.

Wil je zelf kunnen bepalen welke rechten een bepaalde rol, of zelfs een bepaalde gebruiker, heeft? Installeer dan de User Role editor plugin.

Conclusie

WordPress is dus ook voor grote organisaties interessant omdat het mogelijk is om met meerdere personen tegelijkertijd ingelogd te zijn en te kunnen werken. WordPress is namelijk volledig multi-user, meerdere personen kunnen gelijktijdig schrijven en publiceren – alleen niet gelijktijdig aan hetzelfde bericht.

Dus als je van plan bent om met meerdere mensen aan je website/blog te gaan samenwerken, is het goed om na te denken over onderwerpen zoals: Wie mag wat? En misschien nog wel belangrijker; Wie mag wat zeker niet?

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.