Testing tools om de ‘prestaties’ van je website te checken

Het uiterlijk (design) van jouw website is natuurlijk belangrijk, maar zaken zoals performance, zoekmachine vriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, etc. zijn minstens net zo belangrijk. Jouw website is geen ‘visitekaartje’ op het web, er komt veel meer kijken dan alleen het uiterlijk, een vet lettertype of een trendy kleurtje.

In dit artikel wil ik graag een aantal online testing tools aandragen waarmee je een website APK kunt uitvoeren. Met behulp van deze online tools kun je de prestaties van je website monitoren, want ‘meten is weten’. Deze performance tools zijn gelabeld zodat jij deze per categorie gemakkelijk kunt bekijken.

#Performance (laadtijd) testing tools

Als de laadtijd van je website tegenvalt kan dit bijv. komen doordat jij of jouw webbouwer een slecht thema (o.a. teveel customization in het thema of teveel JS/CSS frameworks) heeft gekozen. Of je maakt gebruik van teveel plugins –zoals bijv. pagebuilders– die allemaal aanzienlijk veel codes bevatten die ook geladen moet worden (extra HTTP requests). Of .. als laatste, jouw webhosting is niet snel genoeg.

Afbeelding waarop de opbouw in laadtijd staat aangegeven van de website gonzodesign.nl
Fig.1: Laadtijd (Fully Loaded Time) van gonzodesign.nl

Meer dan de helft van alle bezoekers verlaat een (mobiele) website als de pagina’s niet binnen 2 seconden zijn geladen. De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan.

GTmetrix

GTmetrix controleert zowel je PageSpeed en YSlow metrics en geeft op basis van deze gegevens je site een cijfer van A tot F. Door te registreren voor deze dienst (gratis) kun je ook testen vanuit zeven verschillende locaties en een keuze maken voor de browser waarin je wilt testen, Chrome vs Firefox. Een ander bijkomend voordeel van GTmetrix is dat je ook websites kunt vergelijken met elkaar.

GTmetrix

WebPageTest

WebPageTest is zeer vergelijkbaar met de eerder genoemde tool, maar heeft meer dan 40 locaties en meer dan 25 browsers (inclusief mobiele) om uit te kiezen. Op basis van verschillende prestatietests zoals TTFB (Time To First Byte), compressie, caching, effectief gebruik van een CDN (Content Delivery Network), etc. krijgt u een cijfer van A t/m F.

WebPageTest
In een eerder artikel, “Handige Tools om je Website Performance te testen” heb ik nog meer online tools opgesomd waar je de performance van jouw website mee kunt testen.

#Zoekmachine Vriendelijkheid online testing tools

Zoekmachine optimalisatie is het actief optimaliseren van een (mobiele) website door het verbeteren van de techniek, content en autoriteit (backlinks) om het bezoek naar de (mobiele) website op relevante zoekwoorden (keywords) vanuit zoekmachines zoals Google te verhogen.

SEObility

Seobility controleert je volledige website door alle gelinkte pagina’s te crawlen (het verkennen van websites door zoekmachinesoftware (bots) om de inhoud van sites te indexeren). Alle gevonden pagina’s met fouten, problemen met de on-page optimalisatie of problemen met de pagina inhoud –zoals dubbele inhoud– worden weergegeven en geanalyseerd in elke check-sectie.

SEObility

SEO Checker

SEO Checker geeft je essentiële informatie over de SEO-prestaties van jouw site. Het controleert o.a. de volgende factoren: trefwoord gebruik, pagina autoriteit, robots.txt file, titeltag en metatag, gebruik van alt tekst. Je ontvangt een e-mail met als bijlage een PDF rapport waarin wordt beschreven hoe goed jouw site presteert, zodat je deze altijd bij de hand kunt houden.

SEO Checker

#Toegankelijkheid testing tools

Veel mensen met een (visuele) beperking hebben vaak problemen met de toegankelijkheid van digitale informatie. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld voor het toegankelijk maken van digitale kanalen, zoals een website. Deze richtlijnen staan beschreven in WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

WCAG Quickscan

Controleer je website met de gratis WCAG quickscan. Bij deze geautomatiseerde toetsing worden een reeks scripts gebruikt om de code van je website te testen. Slechts een deel van alle succescriteria kan volledig automatisch worden getest. Daarom is de uitkomst van deze scan een globale indicatie van de toegankelijkheid van een pagina.

wcag.nl

#Virus/Malware scanners


Een hacker kan verschillende technieken gebruiken om kwaadaardige code in de broncode van jouw website te injecteren of malware te uploaden. Deze online tools zullen je helpen er achter te komen of je site wordt aangetast door bekende malware, zodat jij de nodige actie kunt ondernemen om deze op te schonen.

Sucuri

SUCURI is een van de bekendste leveranciers van beveiligingsoplossingen voor elk websiteplatform, zoals WordPress, Joomla, Magento, enz. Voer een URL in en de Sucuri SiteCheck scanner controleert de website op bekende malware, virussen, status op de zwarte lijst, websitefouten, verouderde software en kwaadaardige code.

sucuri

VirusTotal

VirusTotal analyseert de opgegeven URL op verdachte code en malware. Maar je kunt ook je lokale bestanden scannen. Dit is handig als je vermoedt dat sommige bestanden van jouw website schadelijke code bevatten.

VirusTotal

#Website testing tools algemeen

De online tools hieronder scannen meer dan alleen specifiek één van bovenstaande aspecten. Dit zijn meer algemene online testing tools die meerdere audits/statistieken doorlopen.

Lighthouse (DevTools Chrome)

Lighthouse is een tool om de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren. Het heeft audits voor prestaties, progressieve web apps, SEO, toegankelijkheid en meer. Open ‘DevTools’ in Chrome door op F12 te drukken, klik vervolgens op de tab ‘Lighthouse’ en klik op ‘Generate report’. Mocht de tab ‘Lighthouse’ niet zichtbaar zijn, klik dan op de dubbele pijl (») in het menu.

screenshot van één van de online testing tools, namelijk het lighthouse rapport voor gonzodesign.nl

Fig.2: Lighthouse report voor www.gonzodesign.nl

Nibbler

Nibbler is een gratis tool voor het testen van websites. Voer het adres van een website in en Nibbler geeft je een rapport waarin de website een score van 10 kan krijgen voor belangrijke zaken zoals: toegankelijkheid, SEO, sociale media en technologie.

Nibbler

Website Grader

Website Grader meet de marketingeffectiviteit van een website en biedt een ‘inbound’ marketingscore (op een schaal van nul tot 100). Website Grader is een gratis online tool die jouw site beoordeelt op basis van belangrijke statistieken zoals prestaties, mobiele gereedheid, SEO en beveiliging.

Afbeelding van de Website Grader Scores van gonzodesign.nl. Daarop is te zien dat gonzodesign.nl een 100/100 score heeft.
Fig.3: Website Grader Scores gonzodesign.nl
Website Grader

#En dan nu .. in de rubriek: “Wist U dat?”

Maar er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden om deze handige online testing tools te gebruiken bij je onderzoek op het internet. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende zaken:

1. Test een (premium) WordPress Thema

Uiteraard kun je op de vele verschillende WordPress Theme market websites (o.a. Themeforest) ook deze thema’s testen in de previews. Elk thema heeft een preview knop zodat je de website kunt bekijken en testen voordat je deze eventueel koopt.

Vrijwel geen enkele premium template scoort hoog in Google PageSpeed Insights. Sterker nog, de meeste premium WordPress thema’s behalen een bedroevend lage score voor zowel de mobiele als de desktopversie. Check in ieder geval de pagina snelheid als je toch kiest voor een betaalde WordPress template.

2. Test de websites van jouw concurrenten.

Om beter inzicht te krijgen in jouw concurrenten, kun je natuurlijk ook hun websites testen met deze online testing tools. Waarom doen hun websites het beter dan die van jou? Is de zoekmachine vriendelijkheid vele malen beter waardoor je concurrenten beter gevonden worden? Vergelijk de prestatie/performance statistieken van jouw pagina’s met elkaar of met je concurrenten met deze tools.

3. Nieuwe site nodig? Test de website van je (toekomstig) web bureau!

Doordat er geen limiet staat op tijd of budget, kun je er vanuit gaan dat de website van een web bureau laat zien wat de kennis en kunde is op het gebied van het bouwen van websites. Dus mocht je op zoek zijn naar een web bureau voor je nieuwe website, dan kun je uiteraard deze tools ook gebruiken om meer inzicht te krijgen in hun (technische) kennis.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.