Uw website is niet alleen maar een ‘visitekaartje’ op het web, er komt veel meer kijken dan alleen het uiterlijk, een vet lettertype of een trendy kleurtje. Het uiterlijk (design) van uw website is natuurlijk belangrijk, maar zaken zoals performance, zoekmachine vriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, etc. zijn minstens net zo belangrijk.

In dit artikel wil ik graag een aantal online testing tools aandragen waarmee u een website APK kunt uitvoeren. Met behulp van deze online tools kunt u de gezondheid van uw website monitoren, want ‘meten is weten’. Deze testing tools zijn gelabeld zodat u deze per categorie gemakkelijk kunt bekijken:

#Performance (laadtijd) testing tools

Als de laadtijd van uw website tegenvalt kan dit bijv. komen doordat u of uw webbouwer een slecht thema (o.a. teveel customization in het thema of teveel JS/CSS frameworks) heeft gekozen. Of u maakt gebruik van teveel plugins –zoals bijv. pagebuilders– die allemaal aanzienlijk veel codes bevatten die ook geladen moet worden (extra HTTP requests). Of .. als laatste, uw webhosting is niet snel genoeg.

Afbeelding waarop de opbouw in laadtijd staat aangegeven van de website gonzodesign.nl
Fig.1: Laadtijd (Fully Loaded Time) van gonzodesign.nl

Bijna de helft van alle bezoekers verlaat een (mobiele) website als de pagina’s niet binnen 3 seconden zijn geladen. De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan.

GTmetrix

GTmetrix controleert zowel uw PageSpeed en YSlow metrics en geeft op basis van deze gegevens uw site een cijfer van A tot F. Door te registreren voor deze dienst (gratis) kunt u ook testen vanuit zeven verschillende locaties en een keuze maken voor de browser waarin u wilt testen, Chrome vs Firefox. Een ander bijkomend voordeel van GTmetrix is dat u ook websites kunt vergelijken met elkaar.

GTmetrix

WebPageTest

WebPageTest is zeer vergelijkbaar met de eerder genoemde tool, maar heeft meer dan 40 locaties en meer dan 25 browsers (inclusief mobiele) om uit te kiezen. Op basis van verschillende prestatietests zoals TTFB (Time To First Byte), compressie, caching, effectief gebruik van een CDN (Content Delivery Network), etc. krijgt u een cijfer van A t/m F.

WebPageTest
In een eerder artikel, “Handige Tools om uw Website Performance te testen” heb ik nog meer online tools opgesomd waar u de performance van uw website mee kunt testen.

#Zoekmachine Vriendelijkheid testing tools

Zoekmachine optimalisatie is het actief optimaliseren van een (mobiele) website door het verbeteren van de techniek, content en autoriteit (backlinks) om het bezoek naar de (mobiele) website op relevante zoekwoorden (keywords) vanuit zoekmachines zoals Google te verhogen.

SEObility

Seobility controleert uw volledige website door alle gelinkte pagina’s te crawlen (het verkennen van websites door zoekmachinesoftware (bots) om de inhoud van sites te indexeren). Alle gevonden pagina’s met fouten, problemen met de on-page optimalisatie of problemen met de pagina inhoud –zoals dubbele inhoud– worden weergegeven en geanalyseerd in elke check-sectie.

SEObility

SEO Checker

SEO Checker geeft u essentiële informatie over de SEO-prestaties van uw site. Het controleert o.a. de volgende factoren: trefwoord gebruik, pagina autoriteit, robots.txt file, titeltag en metatag, gebruik van alt tekst. U ontvangt een e-mail met als bijlage een PDF rapport waarin wordt beschreven hoe goed uw site presteert, zodat u deze altijd bij de hand kunt houden.

SEO Checker

#Toegankelijkheid testing tools

Veel mensen met een (visuele) beperking hebben vaak problemen met de toegankelijkheid van digitale informatie. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld voor het toegankelijk maken van digitale kanalen, zoals een website. Deze richtlijnen staan beschreven in WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

WCAG Quickscan

Controleer uw website met de gratis WCAG quickscan. Bij deze geautomatiseerde toetsing worden een reeks scripts gebruikt om de code van uw website te testen. Slechts een deel van alle succescriteria kan volledig automatisch worden getest. Daarom is de uitkomst van deze scan een globale indicatie van de toegankelijkheid van een pagina.

wcag.nl

#Virus/Malware scanners


Een hacker kan verschillende technieken gebruiken om kwaadaardige code in de broncode van uw website te injecteren of malware te uploaden. Deze online tools zullen u helpen er achter te komen of uw site wordt aangetast door bekende malware, zodat u de nodige actie kunt ondernemen om deze op te schonen.

Sucuri

SUCURI is een van de bekendste leveranciers van beveiligingsoplossingen voor elk websiteplatform, zoals WordPress, Joomla, Magento, enz. Voer een URL in en de Sucuri SiteCheck scanner controleert de website op bekende malware, virussen, status op de zwarte lijst, websitefouten, verouderde software en kwaadaardige code.

sucuri

VirusTotal

VirusTotal analyseert uw opgegeven URL op verdachte code en malware. Maar u kunt ook uw lokale bestanden scannen. Dit is handig als u vermoedt dat sommige bestanden van uw website schadelijke code bevatten.

VirusTotal

#Website testing tools algemeen

De online tools hieronder scannen meer dan alleen specifiek één van bovenstaande aspecten. Dit zijn meer algemene online testing tools die meerdere audits/statistieken doorlopen.

Lighthouse (DevTools Chrome)

Lighthouse is een tool om de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren. Het heeft audits voor prestaties, progressieve web apps, SEO, toegankelijkheid en meer. Open ‘DevTools’ in Chrome door op F12 te drukken, klik vervolgens op de tab ‘Lighthouse’ en klik op ‘Generate report’. Mocht de tab ‘Lighthouse’ niet zichtbaar zijn, klik dan op de dubbele pijl (») in het menu.

screenshot van één van de online testing tools, namelijk het lighthouse rapport voor gonzodesign.nl

Fig.2: Lighthouse report voor www.gonzodesign.nl

Nibbler

Nibbler is een gratis tool voor het testen van websites. Voer het adres van een website in en Nibbler geeft u een rapport waarin de website een score van 10 kan krijgen voor belangrijke zaken zoals: toegankelijkheid, SEO, sociale media en technologie.

Nibbler

Website Grader

Website Grader meet de marketingeffectiviteit van een website en biedt een ‘inbound’ marketingscore (op een schaal van nul tot 100). Website Grader is een gratis online tool die uw site beoordeelt op basis van belangrijke statistieken zoals prestaties, mobiele gereedheid, SEO en beveiliging.

Afbeelding van de Website Grader Scores van gonzodesign.nl. Daarop is te zien dat gonzodesign.nl een 100/100 score heeft.
Fig.3: Website Grader Scores gonzodesign.nl
Website Grader

En dan nu .. in de rubriek: “Wist U dat?”

Maar er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden om deze handige tools te gebruiken bij uw onderzoek op het internet. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende zaken:

1. Test een (premium) WordPress Thema

Uiteraard kunt u op de vele verschillende WordPress Theme market websites (o.a. Themeforest) ook deze thema’s testen in de previews. Elk thema heeft een preview knop zodat u de website kunt bekijken en testen voordat u deze eventueel koopt.

2. Test de websites van uw concurrenten.

Om beter inzicht te krijgen in uw concurrenten, kunt u natuurlijk ook hun websites testen met deze online tools. Waarom doen hun websites het beter dan die van u? Is de zoekmachine vriendelijkheid vele malen beter waardoor uw concurrenten beter gevonden worden? Vergelijk de prestatie/performance statistieken van uw pagina’s met elkaar of met uw concurrenten met deze tools.

3. Nieuwe site nodig? Test de website van uw (toekomstig) web bureau!

Doordat er geen limiet staat op tijd of budget, kunt u er vanuit gaan dat de website van een web bureau laat zien wat de kennis en kunde is op het gebied van het bouwen van websites. Dus mocht u op zoek zijn naar een web bureau voor uw nieuwe website, dan kunt u uiteraard deze tools ook gebruiken om meer inzicht te krijgen in hun (technische) kennis.

Deel dit Bericht:

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met User Experience (UX), Responsive Web Design (RWD) en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.