Een professioneel ontworpen website is cruciaal voor elk bedrijf dat een sterke online aanwezigheid wil opbouwen, zeker in het huidige digitale tijdperk. Een website is vaak het eerste contact dat potentiële klanten met jouw bedrijf hebben. Het is dus belangrijk dat je nieuwe website goed in elkaar zit en goed presteert.
Het kan uitdagend zijn om de verantwoordelijkheid voor het laten maken van je website over te dragen aan een extern bureau. Vooral als jij niet bekend bent met het proces om websites te maken. Om ervoor te zorgen dat het ontwikkelen van een website soepel en succesvol verloopt, zijn er een aantal valkuilen waar opdrachtgevers zich bewust van moeten zijn.
Inhoudsopgave
- Onderzoek (Research)
- Duidelijke communicatie (Briefing)
- Definieer de exacte werkzaamheden en projectspecificaties
- Performance
- Responsive Web Design (RWD)
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
- Core Web Vitals (CWV)
- Analytics programma’s
- Gebruiksvriendelijkheid
- Digitale Toegankelijkheid
- Content management system
- Updates en onderhoud
- Huur of Lease contract?
- Hosting
- Laat een SSL-certificaat installeren
- Schaalbaarheid en toekomstige groei
- Intellectuele eigendomsrechten
- Copyright
- Naleving van privacy- en gegevensbeschermingsregels
- Contracten, betalingsvoorwaarden en geschillenbeslechting
In dit artikel bespreek ik alles wat jij als opdrachtgever moet weten om een professionele en gebruiksvriendelijke website te laten maken.
#Onderzoek (Research)
Voordat je begint met het laten maken van een website, is het essentieel om eerst een grondig onderzoek uit te voeren. Dit omvat o.a. het kiezen van een webdesign bureau (of meerdere), definiëren van je doelgroep, bepalen van je budget, analyseren van de websites van concurrenten maar ook het bepalen van de gewenste functies en functionaliteit van je nieuwe website.
Onderzoek legt de basis voor een succesvolle website door je te helpen de voorkeuren, het gedrag en de verwachtingen van jouw doelgroep te begrijpen. Door een concurrentieanalyse uit te voeren, kun je hiaten en kansen in de markt identificeren. Hierdoor kun jij jouw website differentiëren en meer bezoekers aantrekken.
Als jij niet voldoende tijd en moeite steekt in een onderzoek, kan dit resulteren in een site die bezoekers niet boeit en niet voldoet aan jouw bedrijfsdoelstellingen.
#Duidelijke communicatie (Briefing)
Door vanaf het begin van het project open communicatielijnen te onderhouden, kan jij -als opdrachtgever- ervoor zorgen dat jouw website je bedrijf goed vertegenwoordigt en aan jouw specifieke behoeften voldoet.
Duidelijke communicatie en een goed gedefinieerde planning zijn essentieel voor een succesvolle samenwerking met het webdesign bureau naar keuze. Door regelmatige voortgang updates en beoordelingen kun je tijdig feedback geven en ervoor zorgen dat het project op schema blijft.
Effectieve communicatie is de basis van elke succesvolle samenwerking. Het zorgt ervoor dat beide partijen een gedeeld begrip hebben van de doelen, creatieve visie, vereisten en planning van het project.
#Definieer de exacte werkzaamheden en projectspecificaties
Voordat je een webdesign bureau inschakelt, is het van vitaal belang om de scope van de werkzaamheden en je projectspecificaties duidelijk te definiëren. Dit omvat o.a. het identificeren van het doel van jouw website, de gewenste functies en eventuele specifieke ontwerp- of merkrichtlijnen (huisstijlhandboek).
Door deze details van tevoren duidelijk te maken, kun je ervoor zorgen dat het bureau je visie begrijpt en nauwkeurige schattingen, tijdlijnen en prijsvoorstellen kan doen. Bovendien helpt het hebben van een goed gedefinieerde scope van de werkzaamheden misverstanden en ‘scope creep’ tijdens het project te voorkomen.
#Responsive Web Design (RWD)
Mobiele apparaten nemen een aanzienlijk deel van het internetverkeer voor hun rekening en zoekmachines geven mobielvriendelijke websites prioriteit in hun rankings. In januari 2022 was mobiel goed voor 57,8% van het wereldwijde internetverkeer (bronvermelding). Door een responsive ontwerp te implementeren, verbeter je de gebruikerservaring, verhoog je de betrokkenheid en verbeter je de zichtbaarheid van jouw website in de SERP’s (resultatenpagina’s van zoekmachines).
Het webdesignbureau moet tijdens het ontwikkelingsproces prioriteit geven aan mobiele responsiviteit en grondige tests uitvoeren om compatibiliteit met verschillende browsers en besturingssystemen te garanderen. Het negeren van deze overwegingen kan leiden tot een aanzienlijk verlies van potentiële bezoekers en klanten.
#Performance
Een belangrijk aspect van een top website is performance. Dit houdt in dat een site snel moet laden en goed moet werken op verschillende apparaten en browsers. Een trage website kan namelijk leiden tot frustratie bij bezoekers en kan ervoor zorgen dat zij afhaken en naar de concurrent gaan.
Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om de performance van je website te meten. Onderzoek ook de website van je beoogd webdesign bureau met deze online tools. Dat zal je ook een beter inzicht geven of zij überhaupt aan je performance eisen kunnen voldoen.
#Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Effectieve SEO strategieën helpen zoekmachines om de relevantie en waarde van de inhoud van jouw website te begrijpen. Door jouw website te laten optimaliseren, vergroot je de kans dat deze hoger in de SERP’s verschijnt. Hierdoor komt er meer organisch verkeer en potentiële klanten naar jouw site door een betere online zicht- en vindbaarheid.
Een website is nutteloos als deze niet goed gevonden kan worden door zoekmachines. Zoekmachine optimalisatie (SEO) is dus belangrijk om rekening mee te houden bij het inhuren van een webdesign bureau. Het bureau moet een goed begrip hebben van SEO best practices, waaronder een correcte heading-structuur, metatag optimalisatie, schema markup, etc.
#Core Web Vitals (CWV)
Core Web Vitals zijn een aantal belangrijke ranking factoren die de gebruikerservaring van je website beïnvloeden. Deze factoren zijn laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit. Google hecht veel waarde aan deze factoren en zal websites die hier niet aan voldoen lager ranken in de SERP’s.
Het is dus van belang om ‘groene’ Core Web Vitals scores te halen voor een goede gebruikerservaring in het algemeen. Maak afspraken over wat realistisch is voor jouw website als het gaat om de CWS metrics en leg deze vooraf vast.
#Analytics programma’s
Om te weten hoe je website presteert en hoe bezoekers zich gedragen op je website, is het belangrijk om gebruik te maken van een web analytics programma. Hiermee kun je onder andere zien hoeveel bezoekers je website heeft, waar zij vandaan komen en welke pagina’s zij bezoeken.
Leg vast wie er allemaal toegang tot het dashboard van bijvoorbeeld Google Analytics 4, Plausible, Matomo of Google Search Console krijgen. Als website eigenaar moet je er zeker van zijn dat ook jij toegang hebt om meer inzicht te krijgen in de organische trefwoorden, bounce percentage van je pagina’s, effectiviteit van je online marketing campagnes, etc..
#Gebruiksvriendelijkheid (UX)
Wat betekent User Experience (UX) in webdesign? Het betekent dat websites zijn ontworpen om de interactie tussen gebruiker en product zo gemakkelijk, efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Een goed toegepaste UX strategie kan bezoekers naar jouw site trekken.
Dit houdt ook in dat bezoekers makkelijk kunnen vinden wat zij zoeken en dat de website intuïtief werkt. Het is belangrijk om de navigatie van je website goed in te laten richten en ervoor te zorgen dat belangrijke informatie makkelijk te vinden is.
Een goed ontworpen website met een naadloze gebruikerservaring verhoogt de betrokkenheid, moedigt bezoekers aan om langer te blijven en verhoogt daarmee de kans op conversies. Maar datzelfde geldt ook voor de achterkant (backend/dashboard) van je website. Is de backend overzichtelijk en goed ingericht zodat jij makkelijk o.a. nieuwe content kan toevoegen? Vraag je webdesign bureau hier ook naar.
#Digitale Toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid houdt in dat de website zo wordt ontworpen en ontwikkeld dat deze bruikbaar is voor een zo breed mogelijk publiek. Hierbij worden standaarden zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) gevolgd. Naleving van deze richtlijnen zorgt ervoor dat jouw website inclusief is en voorkomt mogelijke juridische problemen.
Het is makkelijker en goedkoper om bij de start van een website rekening met digitale toegankelijkheid (Accessibility) te houden en daar rekening mee te houden. Als de website eenmaal is gepubliceerd zal het veel meer tijd en geld kosten om de digitale toegankelijkheid in te bouwen, dus vraag hier naar voordat je het project aangaat.
#Content management system
Wanneer je een webdesign bureau inhuurt, is het belangrijk om de keuze van het content management systeem (CMS) te bespreken dat zal worden gebruikt om de website te beheren en bij te werken.
Populaire CMS-platforms zijn o.a. WordPress, Drupal en Joomla. Inzicht in de functies, het gebruiksgemak en de schaalbaarheid van het CMS is cruciaal. Dit bepaalt namelijk hoe gemakkelijk je in de toekomst inhoud kunt bijwerken, nieuwe pagina’s kunt toevoegen en wijzigingen kunt aanbrengen.
Maar ook van belang voor de keuze van een CMS is het feit of daar nog eventuele kosten aan zijn verbonden? Zijn er bijvoorbeeld premium (betaalde) plugins nodig om de website te laten draaien? Zo ja, dan heb je te maken met maandelijkse of jaarlijkse licentiekosten. Dit valt dus onder de bijkomende kosten om je website een gewenste functionaliteit mee te geven.
#Premium of maatwerk thema’s?
Er zijn verschillende manieren om een website te laten maken. Je kunt bijvoorbeeld vaak kiezen voor een gratis of premium thema. Een premium WordPress thema is een vooraf ontworpen en gecodeerd thema met o.a. diverse pagina sjablonen, meer functies, thema opties module en diverse ingebouwde layout mogelijkheden.
Het voordeel hiervan is dat je snel een website kan laten maken. Maar het nadeel is dat deze websites vaak minder uniek zijn, niet zoekmachine vriendelijk zijn, afhankelijk zijn van te veel plugins maar vooral slecht scoren qua prestaties (laadtijd).
Als je van plan bent een website voor jouw bedrijf te laten maken, overweeg dan om te kiezen voor een op maat gemaakte WordPress website. Een goede beveiliging, snelle laadtijd, uniek design, goede toegankelijkheid en beter gebruiksgemak zijn de meest voor de hand liggende factoren om te kiezen voor een op maat gemaakt WordPress thema.
#Toegang tot de backend?
Als eigenaar van de website is het belangrijk dat je toegang hebt tot de backend (dashboard) van je site. Hiermee kun je bijvoorbeeld updates doorvoeren en content toevoegen. Het is erg belangrijk om goede afspraken te maken met je webdesign agency wie toegang heeft tot de backend.
Zorg ervoor dat je volledig eigenaar bent van én controle hebt over het CMS (en de gebruikte plugins) en alle website bestanden, inclusief inloggegevens en toegang tot de hosting.
#Updates en onderhoud
Jouw website zal na publicatie ook nog onderhoud, updates en ondersteuning nodig hebben. Dit is belangrijk om de veiligheid en performance van je website te waarborgen. Hierbij gaat het om zaken zoals backups van je site, bugfixes, beveiligingsupdates en technische ondersteuning.
Informeer ook naar eventuele training of documentatie om jou of je team in staat te stellen de website effectief te beheren. Als jij deze aspecten van tevoren verduidelijkt, ben je er zeker van dat jij over de nodige ondersteuning en middelen beschikt om jouw website op de lange termijn soepel te laten draaien.
Elke website heeft dus regelmatig updates en onderhoud nodig. Bespreek voordat je een overeenkomst sluit met een webdesign bureau hun diensten voor na de lancering van je website. Zorg er voor dat je goede afspraken maakt over het onderhoud en de updates.
#Huur of Lease contract?
Er zijn ook website leveranciers die jou een website kunnen laten huren of leasen voor een vast maandelijks bedrag. Het allergrootste nadeel van het huren of leasen van een website is dat deze nooit jouw eigendom zal gaan worden. Zowel de codebase als de inhoud van je website is dus niet van jou.
De huurprijs van een website ligt vaak ergens tussen de €250-400 per maand. Dus na 1 jaar huur betaald te hebben, had je al een maatwerk WordPress thema kunnen bezitten. En als de leverancier van je huursite ineens omvalt of stopt, dan heb jij geen website meer.
#Hosting
Als je een website wilt laten maken dan moet deze natuurlijk ook worden gehost. Waar en door wie wordt je website gehost? Doet jouw webdesign bureau dat op een eigen server ergens weggemoffeld in hun trendy kantoor (naast de voetbaltafel) of zal je website worden gehost bij een professionele webhost?
Er zijn een aantal zaken van belang voor jou -als websitebezitter- als het gaat om hosting:
- Kun je gemakkelijk van webhost switchen, staat de hosting op jouw naam of bedrijf?
- Staat je domeinnaam op jouw naam of op naam van degene die de website host?
#Laat een SSL-certificaat installeren
Veiligheid op het internet wordt steeds belangrijker. Zorg daarom dat je website over HTTPS loopt. Twee goede redenen om een SSL (Secure Socket Layer) certificaat te laten installeren:
- SSL zorgt voor een versleutelde verbinding tussen bezoeker en server. Er kan dus geen informatie onderschept worden. Dit zorgt voor vertrouwen bij de bezoeker, wat conversie verhogend werkt.
- Google plaatst websites met een SSL-certificaat boven websites die dit niet hebben.
#Schaalbaarheid en toekomstige groei
Bij het ontwerp van je website moet je stiekem al rekening houden met toekomstige groei en schaalbaarheid. Een veel voorkomende fout bij het ontwikkelen van websites is het maken van een site die niet flexibel genoeg is om nieuwe functies, extra inhoud of meer verkeer aan te kunnen. Het niet plannen van schaalbaarheid en groei kan resulteren in kostbare herontwerpen of hosting migraties in de toekomst.
Naarmate jouw bedrijf zich ontwikkelt, moet jouw website zich kunnen aanpassen en meegroeien. Je nieuwe website moet een solide ‘fundering’ hebben zodat je altijd je website nog kunt uitbouwen. Zorg ervoor dat gewenste schaalbaarheid in de toekomst niet ten koste gaat van de prestaties of de gebruikerservaring.
#Intellectuele eigendomsrechten
Intellectuele eigendomsrechten (o.a. auteurs- en merkenrecht) zijn een belangrijke overweging bij het inhuren van een web bureau. Het is belangrijk om duidelijk te maken wie de eigenaar is van het intellectuele eigendom van de website zodra deze is gepubliceerd én betaald. Meestal is de standaardregeling dat de klant eigenaar is en blijft van de website, inclusief de benodigde bestanden en content.
Het is echter aan te raden om een schriftelijke overeenkomst met het bureau te hebben waarin expliciet de eigendomsoverdracht na afloop van het project staat vermeld. Deze overeenkomst moet ook ingaan op eventuele licenties of gebruiksrechten die aan het bureau worden verleend voor specifieke elementen, zoals premium plugins, stock foto’s of bewerkte afbeeldingen.
#Copyright
Als je content gebruikt op je site, is het belangrijk om rekening te houden met copyright. Het is niet toegestaan om zomaar afbeeldingen en teksten van andere websites te kopiëren en op je eigen website te plaatsen. Zorg er dus voor dat je alleen content gebruikt waar je de rechten van hebt.
#Naleving van privacy- en gegevensbeschermingsregels
In de huidige data gestuurde wereld zijn privacy en gegevensbescherming van het grootste belang. Bij het bouwen van een website is het essentieel om ervoor te zorgen dat de relevante privacy wetgeving wordt nageleefd, zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Bespreek met het webdesign bureau hoe ze omgaan met gebruikersgegevens, hoe ze maatregelen voor gegevensbescherming toepassen en hoe ze de nodige informatie verstrekken. Denk hierbij aan zaken zoals banners met toestemming voor cookies of een privacybeleid.
Het niet naleven van deze regels kan juridische gevolgen hebben, je reputatie schaden of gewoonweg pieken kosten. Laat je algemene voorwaarden en privacybeleid altijd checken door een vakbekwame jurist.
#Contract en betalingsvoorwaarden
Tot slot is het van cruciaal belang om een schriftelijk contract te krijgen waarin de details van het project, omvang van het werk, betalingsvoorwaarden, intellectuele eigendomsrechten en algemene voorwaarden worden beschreven. Neem het contract zorgvuldig door en vraag indien nodig juridisch advies om ervoor te zorgen dat je belangen worden beschermd.
Duidelijk gedefinieerde betalingsvoorwaarden, zoals aanbetalingsbedragen (voorschot), mile-stone betalingen en de uiteindelijke betaling, moeten vooraf worden overeengekomen. Een goed opgesteld contract minimaliseert het risico op geschillenbeslechting en biedt een juridisch kader voor het aanpakken van problemen die zich tijdens het project kunnen voordoen.
Bottomline
Als je de realisatie van je website aan een professioneel bureau toevertrouwt, kun je de kans op een succesvol resultaat aanzienlijk vergroten door je bewust te zijn van de mogelijke valkuilen en proactieve maatregelen te nemen.
Door deze punten aan te pakken, kan jij een website laten maken die jouw merk effectief vertegenwoordigt, past bij jouw bedrijf en doelgroep, bezoekers betrekt en bedrijfsgroei stimuleert. Vergeet niet dat tijd en moeite investeren in deze aspecten aan het begin van het project je kostbare en tijdrovende revisies in de toekomst zal besparen.
Op mijn FAQ (Veelgestelde Vragen) en Algemene Voorwaarden bladzijden kun je nalezen hoe gonzodesign met bovenstaande zaken omgaat. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met mij op.
Proofread en feedback: Paul Hendriks en Zoë Cramer
Nog Geen Reacties
Laat een Reactie achter