Wat zijn de nadelen van ’te veel’ WordPress plugins op je website?

Sinds 2008 ontwerp en realiseer ik maatwerk WordPress websites en maak daarbij ook gebruik van WordPress plugins. Ik doe dit o.a. voor ondernemers, startups, web- en reclamebureaus (white label) en grafische vormgevers. Daarnaast ben ik ook lid van én volg ik actief een aantal WordPress communities, meetups en forums.

De meest gestelde vraag op deze platformen of bijeenkomsten is naar alle waarschijnlijkheid; “Ik heb iets gezien op website X en dat wil ik ook op mijn website, .. is daar een gratis WordPress plugin voor?”. Alsof er altijd voor elke nieuwe gewenste functionaliteit een gratis WordPress plugin bestaat!?

Maar ook het internet staat vol met titels van deze strekking:

  • De top 10 populairste WordPress plugins
  • De beste gratis WordPress plugins op een rijtje
  • Top 5 Beste Gratis WordPress Plugins voor 2023
  • De top 10 gratis WordPress plugins

Hoewel het gebruik van WordPress plugins inderdaad heel nuttig is, is het ook belangrijk te voorkomen dat er te veel plugins worden gebruikt. Ik wil het in dit artikel hebben over WordPress plugins in het algemeen. Maar ik duik ook in op de belangrijkste redenen waarom je niet te veel WordPress plugins op je website moet gebruiken.

#Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress plugins?

Het lijdt geen twijfel dat het plugin ecosysteem een ​​sleutelfactor is voor het succes en de belangrijkste kracht van WordPress. Deze plugins bieden extra functionaliteit en mogelijkheden om o.a. de vormgeving en prestaties van een website of webpagina op verschillende manieren te verbeteren.

Maar .. het is echter ook de grootste zwakte. Een groot aantal beveiligings- en prestatieproblemen zijn het gevolg van plugins en veroorzaken grote schade op een heleboel websites. Het gebruik van te veel plugins op je website kan het risico op problemen en kosten verhogen.

Een screenshot van homepage van de WordPress Plugin Directory.
Fig.1: De WordPress Plugin Directory is de grootste directory van gratis en open source WordPress plugins

#Welke WordPress plugins zijn essentieel?

WordPress is een content management systeem dat iedereen kan gebruiken, van beginners tot ervaren website developers. Toch is de WordPress Core code slechts een framework dat alleen elementen biedt voor het maken van een basiswebsite.

Om bijvoorbeeld de beveiliging, zoekmachinevriendelijkheid en prestaties van een website volledig aan te passen, heb je wel een aantal belangrijke plugins nodig. Ik heb hier een artikel over geschreven met een aantal essentiële WordPress plugins die elke WordPress site minimaal zou moeten hebben. Hier staan zowel gratis WordPress plugins, als premium plugins in vermeld.

Maar heb je dan voor elke extra functionaliteit of toevoeging een plugin nodig? Nee, een aantal extra functies die plugins ons bieden kunnen ook ondervangen worden door geprogrammeerde maatwerk templates en template functionaliteiten in het WordPress CMS.

Ramon Fincken van ManagedWPHosting heeft een mooi artikel geschreven met redenen waarom de meeste van deze populairste plugins niet nodig zijn voor je website.

#Problemen door te veel geïnstalleerde WordPress plugins

Maar hoe weet je wanneer je te veel plugins hebt geïnstalleerd? Als je het gevoel hebt dat je website steeds trager laad, dan zou dat al een goede indicatie kunnen zijn. Ook kleine vertragingen op de gebruikersinvoer of zelfs volledig ontoegankelijkheid van je website na een update zijn hele concrete en sterke indicaties.

Overweeg daarom regelmatig welke plugins je nog echt nodig hebt en verwijder degenen die niet essentieel zijn. Dit zal helpen om jouw website sneller, veiliger en betrouwbaarder te maken voor je bezoekers. Dit zijn de meest voorkomende problemen met (te veel) WordPress plugins:

#1. Plugin conflicten

Een van de belangrijkste redenen waarom je niet te veel plugins op jouw website moet gebruiken, is dat ze conflicten met elkaar kunnen veroorzaken. Plugins gebruiken vaak verschillende codes en methoden om hun functies uit te voeren, en deze methoden kunnen soms conflicteren.

Wanneer plugins conflicteren, kan dat ernstige problemen veroorzaken, zoals crashes van pagina’s, langzame laadtijden en zelfs verlies van gegevens. Conflicten kunnen ook leiden tot zwakke plekken in de beveiliging, die door hackers kunnen worden uitgebuit.

#2. Trage laadtijden van pagina’s

Een andere reden waarom te veel plugins af te raden zijn, is omdat ze de laadtijden van je website vertragen. Als je veel plugins hebt geïnstalleerd, kan het langer duren voordat je website geladen is. Dit komt natuurlijk doordat elke plugin zijn benodigde code en scripts moet laden van de server.

De snelheid van een website is een cruciale factor voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van o.a. een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere bezoekduur en een betere gebruikerservaring. Geen rekening houden met de laadtijd van je WordPress website betekent simpelweg minder inkomsten!

#3. Kwetsbaarheden in de beveiliging

Het gebruik van te veel plugins kan je website ook kwetsbaarder maken voor beveiligingsproblemen. WordPress plugins – veelal gemaakt door externe ontwikkelaars – die niet worden geüpdatet kunnen kwetsbaarheden of lekken bevatten die gemakkelijk kunnen worden misbruikt door hackers.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de plugins die je gebruikt regelmatig worden geüpdatet. Gebruik ook vertrouwde en gerenommeerde plugins om de veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

#4. Onderhoud en updates

Een andere reden waarom het gebruik van te veel plugins niet aan te raden is, is omdat deze vaak onderhoud en updates nodig hebben. Als je veel plugins hebt geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om bij te houden welke plugins updates of onderhoud nodig hebben. Het niet bijwerken van je plugins kan leiden tot beveiligingsproblemen en andere issues.

#5. Compatibiliteitsproblemen

WordPress brengt regelmatig updates en upgrades uit en sommige plugins zijn mogelijk niet compatibel met de nieuwste versie van WordPress. Dit kan conflicten veroorzaken tussen plugins of met jouw WordPress thema en leiden tot foutmeldingen, een kortstondige inactiviteit of in het ergste geval tot een volledige crash van je site.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle geïnstalleerde plugins compatibel en bijgewerkt zijn om deze issues te voorkomen. Als website eigenaar ben je uiteraard verantwoordelijk voor het oplossen van deze problemen, wat kan leiden tot extra werk en kosten.

Een screenshot van de 'Add Plugins' dashboard van een WordPress installatie
Fig.2: De ‘Add Plugins’ dashboard pagina van een WordPress installatie

#Waarop moet je letten bij de keuze voor een plugin?

WordPress Plugins kunnen dus ernstige bugs veroorzaken op websites. Om die reden is het cruciaal om voorzichtig te zijn met de plugins die je installeert. Daarom moet je weten hoe je een goede beoordeling kunt maken van de plugins die al dan niet betrouwbaar zijn.

Dat WordPress plugins en thema’s zwaar, kwetsbaar of kwaadaardig kunnen zijn, net als elke andere software, dat weten we. Moet je nu in paniek raken? Nee, niet echt, maar met een nuchtere aanpak en meer onderzoek kom je een heel eind.

Een praktische vuistregel is om het aantal plugins te beperken tot hetgeen je echt nodig hebt om jouw website te laten werken zoals je wilt.

Als je toch besluit om meerdere plugins te installeren, neem dan de tijd om zorgvuldig te selecteren welke je gaat gebruiken. Voer eerst onderzoek uit en lees beoordelingen van andere gebruikers om te zien of de plugin betrouwbaar is en goed werkt met andere plugins. Het is ook raadzaam om advies te vragen aan een ervaren WordPress ontwikkelaar als je twijfels hebt over de kwaliteit van een plugin.

#Wat te doen/controleren?

  1. Selecteer een plugin, afhankelijk van wat je nodig hebt, die precies die functionaliteit toevoegt die jij wilt (gebruik geen kanon om een vlieg te doden!)
  2. Installeer altijd de gratis versie van een WordPress plugin uit de plugins directory van WordPress, omdat deze nog enigszins worden gecontroleerd door WordPress zelf.
  3. Controleer de updatefrequentie en of deze plugin wel up-to-date is. Gebruik “Details bekijken” (Dashboard > Plugins) om meer details te controleren.
  4. Controleer of de plugin “problematisch is”, controleer bijvoorbeeld het aantal fouten en of/hoe snel ze worden gecorrigeerd. Gebruik changelog of ondersteuningsfora om dit te controleren.
  5. Controleer de compatibiliteit van plugin versies met jouw WordPress versie.
  6. Gebruik een testomgeving om de functionaliteit te controleren en te vergelijken met andere plugins. Test nooit op de productie server!
  7. Controleer de kwaliteit van de code en de mogelijkheid om te interfereren (lokalisatie, hooks).
  8. Bekijk hoeveel mensen de desbetreffende plugin hebben geïnstalleerd. Dit zegt vaak ook iets over de werking en het vertrouwen in de plugin.
Tijdens de installatie voegt de plugin zijn instellingen toe aan de database. Hoe meer opties de plugin heeft, hoe meer deze aan je database zal toevoegen. Plugins verwijderen deze instellingen vaak niet als je de plugin niet meer gebruikt en wist (of omdat iemand bijv. de gegevens wil behouden). Dit alles blijft in je database en veroorzaakt het ‘Windows-register’ effect; de database groeit en de website vertraagt daardoor.

#Bottomline

Het installeren en gebruiken van WordPress plugins kan helpen om de functionaliteit van jouw site te verbeteren. Echter, te veel plugins kunnen leiden tot slechtere prestaties, beveiligingsproblemen, extra kosten en problemen met onderhoud en updates.

Het is belangrijk om het aantal plugins te beperken tot wat je echt nodig hebt en zorgvuldig te selecteren welke WordPress plugin je gaat gebruiken. Door bovenstaande voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jouw website langer, sneller en veiliger houden zonder af te doen aan de gebruikerservaring.

Heb je (nog) vragen of opmerkingen over dit artikel, of over WordPress plugins in het algemeen? Schrijf dan een reactie hieronder en ik zal deze z.s.m. beantwoorden.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.