Mobiele Navigatie

Eh? .. wat is Front-End Web Design?

Front-end (of Full Stack) Web Design behelst o.a. het vormgeven en stylen van een website (UX/UI), maar ook het schrijven van de HTML, CSS en JavaScript codes waar elke website voornamelijk uit bestaat. Als front-end designer kan ik dus een website voorzien van een pixel-perfect design én deze tevens voor uw bedrijf bouwen.

Valide, schone en semantische HTML – de primaire opmaaktaal die wordt gebruikt om de inhoud van elke website te structureren – is essentieel voor zaken zoals responsive web design, performance, webtoegankelijkheid en vindbaarheid in zoekmachines.

Ik vind persoonlijk dat ik als webdesigner ook de technologie achter het ontwerpen van websites moet begrijpen, om te weten welke mogelijkheden het internet ons kan bieden. Daarom ontwerp ik mijn websites direct in de browser, de natuurlijke habitat van elke website.

De term ‘Front-End’ komt overigens van het bouwen van de ‘voorkant’ van een website, het zichtbare deel voor de bezoeker. Hieronder staan een aantal werkzaamheden die ik regelmatig doe:

#Responsive Web Design

Nu het surfen op internet zich verspreidt naar smartphones, tablets, laptops en zelfs televisies van allerlei formaten wordt het lastiger om goede content te leveren op de verschillende schermresoluties en browsers.

Responsive Web Design maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor verschillende schermresoluties. De website past zich aan op de grootte van het scherm zonder in te boeten aan functionaliteit of content.

Responsive Web Design
Fig.1: Responsive Web Design

Het grootste voordeel is dus dat er maar één website gemaakt hoeft te worden, die zich automatisch aanpast aan het beeldscherm formaat van de bezoeker. Dit houdt tevens in dat onderhoud en (tekst)aanpassingen vanaf één centraal punt beheerd kunnen worden.

Een responsive website zal dus een prettige gebruikservaring bieden op mobiele apparaten. Maar responsive design kan ook worden toegepast om uw e-mail campagne optimaal leesbaar te krijgen op een smartphone, waarbij er niets van de functionaliteit of content in de e-mail verloren gaat. 

Ik heb een artikel geschreven over de verschillende voordelen om voor een responsive aanpak van uw website te kiezen: Het Belang van Responsive Web Design (RWD)

#User Experience (UX) maakt het verschil

Wat betekent User Experience (UX) in webdesign? Het betekent dat websites zijn ontworpen om de interactie tussen gebruiker en product zo gemakkelijk, efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Een goed toegepaste UX kan bezoekers naar uw site trekken, ervoor zorgen dat bezoekers langer op uw website blijven en zo de conversie verbeteren.

Een slechte gebruikerservaring leidt tot ontevreden klanten en uiteindelijk verlies van inkomsten. Een goede UX gaat daarentegen over het tevreden houden van uw klanten. Het kan al best lastig zijn om mensen uw website te laten bezoeken, maar een goede UX zorgt ervoor dat ze uw website blijven gebruiken en daardoor een positieve merkbetrokkenheid krijgen.

Goed, kwalitatief en efficiënt design kost tijd en toonaangevende merken gebruiken het om hun concurrenten te overtreffen, inzichten te verkrijgen en ernaar te handelen om nog meer business te genereren.

#Het Web is voor en door iedereen

Webtoegankelijkheid (Accessibility of A11y) zorgt ervoor dat het web te gebruiken is voor en door iedereen, mits websites goed zijn gebouwd. Webtoegankelijkheid betekent het verwijderen van barrières voor mensen met een beperkte mobiliteit, leerproblemen, gehoorproblemen, kleurenblindheid, slechtziendheid, beperkte leesvaardigheid, epileptische stoornissen, etc.

Internet speelt een centrale rol in onze samenleving. Online bankieren, shoppen – er wordt jaarlijks voor meer dan 9 miljard online gewinkeld – en ook de overheid bedient haar burgers steeds meer via het internet. Mensen met een beperking maken vaak gebruik van hulp apparatuur, bijv. een screenreader, om de computer te bedienen.

Het toegankelijk maken van uw WordPress website is niet ingewikkeld of superduur als u in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een website de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG2.0) meeneemt.

#Web Performance

Sites hebben meer functionaliteiten dan ooit tevoren. Zozeer zelfs dat veel websites nu moeite hebben om een hoge performance (o.a. laadtijd) te bereiken voor verschillende netwerkomstandigheden en apparaten.

Performance problemen variëren. In het beste geval veroorzaken ze kleine vertragingen die slechts kort irritant zijn voor uw gebruikers. In het ergste geval maken ze uw website volledig ontoegankelijk, reageren niet meer op de gebruikersinvoer of beide.

De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere duur van het bezoek op de site en een betere gebruikerservaring.

Geen rekening houden met de performance van uw website betekent dus simpelweg een minder hoge conversiegraad!

fig.2: Vanilla HTML (HyperText Markup Language)

Hoe ik te werk ga voor U ..?

Om goed te weten waar ik mijn klanten beter kan helpen hun doelgroep te bereiken, begin ik met een gedegen analyse. Als Front-End Web Designer bouw en lever ik websites op met een pixel-perfect ontwerp, geoptimaliseerd voor zoekmachines waarbij functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en performance voorop staan.

Alle responsive websites worden W3C gevalideerd (met uitzondering van 3rd party codes) en zoekmachine vriendelijk opgeleverd. RWD websites en webshops worden vanuit een strategisch marketing oogpunt ontwikkeld zodat het maximale rendement uit de website gehaald kan worden.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan middels het contact formulier, ik ga graag samen met u kijken of Responsive Web Design de juiste strategie zou kunnen zijn voor uw website of webshop.

Ook zo'n professionele en vette website, of origineel logo?

Met ruim 13 jaar ervaring in het ontwikkelen van websites, maar ook het ontwerpen van logo's, het opmaken van huisstijlen en andersoortig promotiemateriaal. gonzodesign staat garant voor kwaliteit tegen een schappelijke prijs. Een geschikte partner voor zowel startende ondernemers, particulieren als het MKB.

Offerte Aanvraag

Meest Recent Project

Ikdoemeejijook