Een goed logo ontwerp is belangrijk voor elk bedrijf. Het vormt namelijk de eerste indruk van een bedrijf bij potentiële klanten of partners. Een logo of beeldmerk is het belangrijkste onderdeel van de huisstijl van een bedrijf of merk. Maar waar moet een goed logo aan voldoen?

Een professioneel logo ontwerp:

  • zorgt voor de naamsbekendheid en herkenbaarheid van jouw bedrijf.
  • benadrukt het onderscheidende vermogen en de geloofwaardigheid van jouw bedrijf, merk of dienst t.o.v. jouw concurrenten.
  • moet eenvoudig en onvergetelijk zijn, en bovendien passen bij de identiteit en doelen van jouw bedrijf.
  • vormt de basis van de merkstrategie en marktpositionering van een onderneming.
  • is van belang voor al je communicatie uitingen (o.a. sociale media).

Een goed logo ontwerp is dus onmisbaar voor elk bedrijf. Maar niet ieder logo ontwerp is zomaar sterk. Een goed logo moet ook voldoen aan verschillende (technische) eisen, of het nu gaat om een uniek logo ontwerp voor op je briefpapier, visitekaartje of voor je website.

Investeren in een uniek logo ontwerp geeft je een voorsprong op je concurrenten. Het helpt de zichtbaarheid van jouw merk te vergroten en erkenning te creëren voor jouw merk in de branche. Een op maat gemaakte logo zal je startup of bedrijf helpen om je te onderscheiden van de rest.

Wat is een logo of beeldmerk?

Een logo is een grafisch teken of embleem, bestaande uit teksten, beelden, vormen, of een combinatie van deze drie om de naam en het doel van een onderneming uit te beelden. Wanneer je alleen gebruik maakt van een woord of naam in je logo dan noemen we dat een woordmerk.

Maar een goed logo ontwerp moet echter meer zijn dan alleen maar een symbool van merkidentificatie. Een doordacht ontworpen logo brengt ook jouw merkboodschap over en creëert een emotionele band met jouw doelgroep.

Om te begrijpen wat een goed logo goed maakt, moeten we eerst het doel ervan begrijpen. Behalve dat een logo een visuele identiteit voor een merk is, werkt het ook als een sterk communicatiemiddel. Bedrijven hebben een middel nodig om hun producten of diensten te laten opvallen tussen hun concurrenten.

Een heldere Briefing is het allerbelangrijkste

Om een goed logo ontwerp te kunnen maken is het noodzakelijk om te weten wat de doelen zijn van een merk of bedrijf, welke doelgroep dient te worden bereikt, etc. Maar specifieke doelstellingen, imago verandering, USP’s of strategieën kunnen ook een voorname rol in het logo design spelen.

Ik heb een artikel geschreven met de belangrijkste criteria waaraan een goed logo ontwerp moet voldoen: Checklist Logo Ontwerp voor Klanten.

Na het invullen van mijn logo vragenlijst en door met de klant de doelgroep, de gewenste uitstraling en andere relevante informatie te hebben overlegd, worden de doelstellingen voor het logo in kaart gebracht. Deze informatie wordt dan gebruikt om wensen te definiëren met specifieke doelen en richtlijnen die vervolgens naar de ontwerpfase leiden.

I love Logo Design - ik hou van logo ontwerp

Idee- en Conceptfase Logo Ontwerp

Tijdens het logo design proces laat ik mijn inspiratie ook beïnvloeden door een uitgebreide research naar de doelgroep, branche en concurrentie. Daarna ga ik alles op papier visualiseren om vervolgens de beste schetsen verder digitaal (vector bestand) uit te werken.

In eerste instantie zullen er 3 à 5 logo voorstellen per mail worden gepresenteerd. Voor de helderheid worden de logo concepten in zwart/wit gemaakt en wanneer de kleuren wel duidelijk van te voren bepaald zijn, in kleur. Door het geven van feedback maak jij ook deel uit van de concept fase.

Uitwerken en Verfijnen van Logo Concepten

Na afloop van de feedbackronde, wordt er 1 logo concept gekozen om mee verder te gaan. Bij sommige klanten zijn er soms twee correctierondes nodig. Bij andere soms wel drie of meer. Ik blijf net zo lang aan je logo ontwerp werken tot dat deze 100% past bij jouw bedrijf of product.

Digitale Aanlevering Logo Ontwerp

Pantone (PMS) kleuren en de gekozen typografie (lettertypes) worden -in overleg met jou, de opdrachtgever- vastgelegd in een Logo Handboek. Vectoriële, volledig schaalbare, lijntekeningen lever ik in c-PDF, .EPS formaat (voor de drukker) en .svg formaat voor op de website. Maar ook ontwerpen in pixel formaat zoals .jpg, .gif, .bmp formaten voor gebruik in bijvoorbeeld e-mail en MS Office software.

Doorlooptijd voor het ontwerpen van een succesvol logo ontwerp duurt gemiddeld 1 tot 3 weken. Na het voldoen aan alle betalingsverplichtingen wordt jij eigenaar van het ontworpen logo (lees ook onze Algemene Voorwaarden).