Front-end Webdesign behelst o.a. het vormgeven en stylen van een website (UX/UI), maar ook het schrijven van de HTML, CSS en JavaScript codes waar elke website voornamelijk uit bestaat. Als front-end webdesigner kan ik een website voorzien van een pixel-perfect design én deze tevens voor jouw bedrijf bouwen.

HTML is de primaire opmaaktaal die wordt gebruikt om de inhoud van elke site te structureren. Semantische en valide HTML is essentieel voor zaken zoals performance, gebruikerservaring, digitale toegankelijkheid, responsive web design en de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Door de technologie achter het bouwen van websites te begrijpen, weet ik welke mogelijkheden het internet ons kan bieden. Daarom ontwerp en bouw ik mijn sites direct in de browser, de natuurlijke habitat van elke website. De term ‘Front-End Webdesign’ komt voort uit het ontwerpen van de ‘voorkant’ van een website; het zichtbare deel voor de bezoeker. Hieronder staan een aantal werkzaamheden die ik regelmatig doe:

#Responsive Webdesign

Nu het surfen op internet zich verspreidt naar smartphones, tablets, laptops en zelfs televisies van allerlei formaten wordt het lastiger om goede content te leveren op de verschillende schermresoluties en browsers.

Responsive Webdesign maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor meerdere schermresoluties. De website past zich aan op de grootte van het scherm zonder in te boeten aan functionaliteit of content. Dit houdt tevens in dat onderhoud en (tekst)aanpassingen vanaf één centraal punt beheerd kunnen worden.

Responsive web design is uitermate geschikt voor alle verschillende beeldschermformaten die in omloop zijn. Dit is ook een voorbeeld van front-end web design
Fig.1: Front-End Webdesign – Responsive Webdesign

Een responsive website zal dus een prettige gebruikservaring bieden op mobiele apparaten. Maar responsive design kan ook worden toegepast om jouw e-mail campagne optimaal leesbaar te krijgen op een smartphone.

Ik heb een artikel geschreven over de verschillende voordelen om voor een responsive aanpak van jouw website te kiezen: Het Belang van Responsive Webdesign (RWD)

#User Experience (UX) maakt het verschil

Wat betekent User Experience (UX) in webdesign? Het betekent dat websites zijn ontworpen om de interactie tussen gebruiker en product zo gemakkelijk, efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Een goed toegepaste UX strategie kan bezoekers naar jouw site trekken. Maar kan er ook voor zorgen dat bezoekers langer op jouw website blijven en zo de conversie verbeteren.

Een slechte gebruikerservaring leidt tot ontevreden klanten en uiteindelijk verlies van inkomsten. Een goede UX gaat daarentegen over het tevreden houden van klanten. Het kan al best lastig zijn om gebruikers je website te laten bezoeken. Maar een goede gebruikerservaring zorgt ervoor dat ze jouw website blijven gebruiken en een positieve merkbetrokkenheid krijgen.

Goed, kwalitatief en efficiënt design kost tijd en toonaangevende merken gebruiken het om hun concurrenten te overtreffen, inzichten te verkrijgen en ernaar te handelen om nog meer business te genereren.

#Web Performance

Sites hebben meer functionaliteiten dan ooit tevoren. Zozeer zelfs dat veel websites nu moeite hebben om een hoge performance (o.a. laadtijd) te bereiken voor verschillende netwerkomstandigheden en apparaten.

Performance problemen variëren. In het allerbeste geval veroorzaken ze kleine vertragingen die slechts kort irritant zijn voor jouw gebruikers. In het ergste geval maken ze jouw website volledig ontoegankelijk, reageren niet meer op de gebruikersinvoer of beide.

De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere bezoekduur en een betere gebruikerservaring. Geen rekening houden met web performance betekent simpelweg lagere inkomsten uit jouw website!

Ik heb een artikel geschreven over de verschillende problemen die een trage website kunnen veroorzaken: 9 Algemene oorzaken van een trage WordPress website (+oplossingen)
Screenshot with Vanilla HTML, front-end web design
fig.2: Front-End Webdesign – vanilla HTML (HyperText Markup Language)

#Het Web is voor en door iedereen

Web toegankelijkheid (Accessibility of inclusief design) zorgt ervoor dat het web te gebruiken is voor en door iedereen, mits websites goed zijn gebouwd. Web toegankelijkheid betekent het verwijderen van barrières voor mensen met een beperking. Slechte mobiliteit, leerproblemen, beperkte leesvaardigheid, gehoorproblemen, slechtziendheid, kleurenblindheid, epileptische stoornissen, etc. zijn voorbeelden van beperkingen.

Internet speelt een centrale rol in onze samenleving. Online bankieren, shoppen en ook de overheid bedient haar burgers steeds meer via het internet. Mensen met een beperking maken vaak gebruik van hulp apparatuur, bijv. een screenreader, om de computer te bedienen.

Het toegankelijk maken van jouw WordPress website is niet ingewikkeld of duur als je in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een website de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (Web Content Accessibility Guidelines – WCAG) meeneemt. gonzodesign ontwerpt en bouwt websites volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Hierdoor wordt jouw website ook makkelijk te gebruiken voor mensen met een beperking.

In 2025 wordt een wet van kracht die veel commerciële organisaties verplicht hun digitale platformen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Hoe ik te werk ga voor je ..?

Om te weten waar ik mijn klanten beter kan helpen hun doelgroep te bereiken, begin ik met een gedegen analyse. Als Front-End Webdesigner bouw en lever ik sites op met een pixel-perfect ontwerp, geoptimaliseerd voor zoekmachines waarbij functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en performance voorop staan.

Alle responsive websites worden W3C gevalideerd (met uitzondering van evt. 3rd party codes) en zoekmachine vriendelijk opgeleverd. Responsive websites worden vanuit een strategisch marketing oogpunt ontwikkeld zodat het maximale rendement uit de site gehaald kan worden.

Geïnteresseerd in een nieuwe en frisse aanpak voor jouw maatwerk website, blog of landingspagina? Vraag een vrijblijvend gesprek aan middels het contact formulier. Ik ga graag samen met je kijken wat de juiste strategie zou kunnen zijn.