Front-end web design behelst o.a. het vormgeven en stylen van een website (UX/UI), maar ook het schrijven van de HTML, CSS en JavaScript codes waar elke website voornamelijk uit bestaat. Als front-end web designer kan ik een website voorzien van een pixel-perfect design én deze tevens voor jouw bedrijf bouwen.
HTML is de primaire opmaaktaal die wordt gebruikt om de inhoud van elke site te structureren. Semantische en valide HTML is essentieel voor zaken zoals performance, digitale toegankelijkheid, gebruikerservaring (UX/UI), responsive web design en de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.
Ik ontwerp en bouw websites direct in de browser, de natuurlijke habitat van elke website. De term ‘Front-end web design’ komt voort uit het ontwerpen van de ‘voorkant’ van een website; het zichtbare deel voor de bezoeker.
#Responsive Web Design
Responsive Web Design (RWD) maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor meerdere schermresoluties. De layout van de website (front-end web design) past zich aan op de grootte van het scherm zonder in te boeten aan functionaliteit of content. Dit houdt in dat onderhoud en (tekst-)aanpassingen vanaf één centraal punt beheerd kunnen worden.
Een responsive website zal dus een prettige gebruikservaring bieden op mobiele apparaten. Maar responsive web design kan ook worden toegepast om jouw e-mail campagne optimaal leesbaar te krijgen op een smartphone.
#User Experience (UX) maakt het verschil
Wat betekent User Experience in (front-end) web design? Het betekent dat websites zijn ontworpen om de interactie tussen gebruiker en product zo gemakkelijk, efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Een goed toegepaste UX strategie kan bezoekers naar jouw site trekken. Maar kan er ook voor zorgen dat bezoekers langer op jouw website blijven en zo de conversie verbeteren.
Goed, kwalitatief en efficiënt design kost tijd en toonaangevende merken gebruiken het om hun concurrenten te overtreffen, inzichten te verkrijgen en ernaar te handelen om nog meer business te genereren. Een goede gebruikerservaring zorgt ervoor dat bezoekers jouw website blijven gebruiken en een positieve merkbetrokkenheid krijgen.
#User Interface (UI) trekt de aandacht
User Interface (UI) Design is het proces van het ontwerpen van de grafische layout en visuele elementen van een gebruikersinterface om deze visueel aantrekkelijk, intuïtief en gebruiksvriendelijk te maken. Het doel is om een interface te creëren die gebruikers in staat stelt om efficiënt en effectief met het product om te gaan en tevens een positieve gebruikerservaring te bieden.
UI Design omvat meer dan alleen het website navigatie menu, het omvat ook zaken zoals visueel ontwerp, de layout van de website, het ontwerp van (interactieve) knoppen, online formulieren, tekst links, het gebruik van icoontjes, enzovoort. UI Design is puur front-end web design.
UI is onderdeel van het grotere geheel dat UX heet. UI draait om hoe je als gebruiker interacteert met een website/applicatie en is UX de overkoepelende (emotionele) ervaring van die interactie. Of, beter gezegd: UI trekt de aandacht en UX houdt gebruikers betrokken.
#Web Performance
Sites hebben meer functionaliteiten dan ooit tevoren. Zozeer zelfs dat veel websites nu moeite hebben om een hoge performance (o.a. laadtijd) te bereiken voor verschillende netwerkomstandigheden en apparaten.
Performance problemen variëren. In het allerbeste geval veroorzaken ze kleine vertragingen die slechts kort irritant zijn voor jouw gebruikers. In het ergste geval maken ze jouw website volledig ontoegankelijk, reageren niet meer op de gebruikersinvoer of beide.
De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere bezoekduur en een betere gebruikerservaring. Geen rekening houden met web performance betekent simpelweg lagere inkomsten uit jouw website!
#Het Web is voor en door iedereen
Web toegankelijkheid (Accessibility of inclusief design) zorgt ervoor dat het web te gebruiken is voor en door iedereen, mits websites goed zijn gebouwd. Web toegankelijkheid betekent het verwijderen van barrières voor mensen met een beperking. Beperkte leesvaardigheid, gehoorproblemen, slechtziendheid, kleurenblindheid, epileptische stoornissen, etc. zijn voorbeelden van deze beperkingen.
Internet speelt een centrale rol in onze samenleving. Online bankieren, shoppen en ook de overheid bedient haar burgers steeds meer via het internet. Mensen met een beperking maken vaak gebruik van hulp apparatuur, bijv. een screenreader, om de computer te bedienen.
Het toegankelijk maken van jouw WordPress website is niet ingewikkeld of duur als je in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een website de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (Web Content Accessibility Guidelines – WCAG) meeneemt. gonzodesign ontwerpt en bouwt websites volgens de toegankelijkheidseisen van de WCAG.
Hoe ik te werk ga voor je ..?
Om te weten waar ik mijn klanten beter kan helpen hun doelgroep te bereiken, begin ik met een gedegen analyse. Als Front-End web designer bouw en lever ik sites op met een pixel-perfect ontwerp, geoptimaliseerd voor zoekmachines waarbij functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en performance voorop staan.
Alle responsive websites worden W3C gevalideerd (met uitzondering van evt. 3rd party codes) en zoekmachine vriendelijk opgeleverd. Responsive websites worden vanuit een strategisch marketing oogpunt ontwikkeld zodat het maximale rendement uit de site gehaald kan worden.
Geïnteresseerd in een nieuwe en frisse aanpak voor jouw maatwerk website, blog of landingspagina? Vraag een vrijblijvend gesprek aan middels het contact formulier. Ik ga graag samen met je kijken wat de juiste strategie zou kunnen zijn.