Handige Tools om je Website Performance te checken

Snelheid is niet altijd alles. Echter, samen met het monitoren, beveiligen, maken van backups en de zoekmachine optimalisatie (SEO) is de ‘performance’ van je website één van de 5 hoofdzaken waar jij — als site eigenaar — altijd rekening mee dient te houden.

De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere sessieduur van de bezoeker op de site en een betere gebruikerservaring.

Uit onderzoek van Amazon, is gebleken dat een 100ms vertraging kan resulteren in een 1% daling van de omzet en uit bevindingen van Walmart leren we dat een verbetering in laadtijd van 1 seconde de omzet deed stijgen met 2%. Google’s recente experimenten met een ‘slow label‘ benadrukt ook het belang van een snelle laadtijd.

Geen rekening houden met de performance van je website betekent simpelweg een minder hoge conversiegraad! Daarom is het belangrijk om te profiteren van de vele gratis website testing tools die online beschikbaar zijn, zodat je optimale prestaties kunt bereiken.

#WordPress en Performance

De kracht van WordPress is tevens één van de grootste zwakheden van dit CMS (Content Management System). Het ’thema’ en ’templating’ systeem kan het lastig maken om de eigenlijke HTML aan te kunnen passen als site eigenaar zonder enige kennis van programmeren.

Maar ook het overvloedig aanbod in gratis/premium thema’s, child-thema’s en plugins zorgt vaak voor een ‘wildgroei’ op je site en dat zorgt er weer voor dat deze enorm traag kan worden in de loop van de tijd!

Vergeet niet om plugins die je niet (meer) gebruikt te verwijderen en hetzelfde geldt ook voor thema’s. Denk er wel aan een recente backup te maken voordat je updates uitvoert!

Het optimaliseren van een WordPress website voor performance kan een beetje complex zijn, maar WordPress is goed te optimaliseren. In het algemeen is het aan te raden om een optimalisatie strategie te hebben voordat je start met de bouw van je website. Hierbij moet vooral gelet worden op de volgende punten:

#Gratis Performance Tools voor je website

Hieronder staan een aantal gratis tools voor het testen van de performance van je website en andere gegevens die je kunt analyseren om vervolgens jouw site dienovereenkomstig te optimaliseren. Elk van onderstaande tools heeft zijn eigen unieke kenmerken, rapportage en verschillende manieren om de resultaten te ontleden.

Let op: Bij het gebruik van onderstaande tools zal bij de eerste keer testen (DNS-lookup) de laadtijd redelijk langzaam zijn, het is dan ook aan te raden om deze tests meerdere keren uit te voeren en de gemiddelde van alle resultaten te nemen.

#Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een tool die weergeeft hoe snel je website is en toont de resultaten op een schaal van 1-100. Des te hoger het getal, des te beter is je website geoptimaliseerd voor performance, waarbij alles boven de 85 als goed moet worden beschouwt. PageSpeed Insights analyseert de content van een webpagina (mobiele en desktop versie) en genereert vervolgens suggesties om die pagina sneller te maken, zoals het minify-en van je CSS of optimaliseren van jouw afbeeldingen.

Test Results of PageSpeed Insight for website performance gonzodesign.nl
PageSpeed Insight Resultaten gonzodesign.nl (91/94)

#Pingdom Website Speed Test

Pingdom is waarschijnlijk één van de bekendere tools om de snelheid van je website te testen. Hun rapporten zijn verdeeld in vier verschillende secties incl. een uitsplitsing per onderdeel middels een watervalmodel, pagina-analyse, performance graad en een overzicht van je meetresultaten. De pagina-analyse biedt een goed overzicht met extra informatie, zoals een file grootte analyse, het aantal verzoeken per domein, en welke inhoud de meeste verzoeken heeft gekregen.

Pingdom testresults website performance gonzodesign.nl
Pingdom Page Analysis resultaten gonzodesign.nl

#WebPageTest

WebPageTest is zeer vergelijkbaar met sommige van de vorige genoemde tools, maar heeft meer dan 40 locaties en meer dan 25 browsers (inclusief mobiele) om uit te kiezen. Op basis van verschillende prestatietests zoals TTFB (Time To First Byte), compressie, caching, effectief gebruik van een CDN, enz. krijg je een cijfer van A t/m F. Het rapport bestaat uit zes secties waarin een overzicht, details, performance evaluatie, een uitsplitsing van alle onderdelen en screenshots van jouw website.

WebPageTest results for website performance of gonzodesign.nl
WebPageTest Performance Resultaten gonzodesign.nl

#GTmetrix

GTmetrix controleert zowel je PageSpeed en YSlow metrics en geeft op basis van deze gegevens je website een cijfer van A tot F. De rapporten van GTmetrix zijn onderverdeeld in vijf verschillende secties waaronder PageSpeed, YSlow, een watervalmodel van alle onderdelen, een video opname en een overzicht van je (vorige) meetresultaten. Door te registreren voor deze dienst (gratis) kun je ook testen vanuit zeven verschillende locaties en een keuze maken voor de browser waarin jij wilt testen, Chrome vs Firefox.

#Sucuri Load Time Tester

De Sucuri Load Time Tester biedt een snelle en eenvoudige manier om de performance van je websites te testen uit verschillende locaties over de hele wereld. Ook deze tool geeft je een globale performance graad van een A t/m F. De test meet hoe lang het duurt om verbinding te maken met de server waar jouw site wordt gehost en om de gewenste pagina volledig te laden.

Een zeer belangrijke waarde om aandacht aan te besteden is de ‘Time To First Byte’ (TTBF), deze meet de duur hoe snel een webserver reageert op een HTTP-verzoek en wanneer de eerste byte van de webpagina door de browser wordt ontvangen en verwerkt.

#Nog meer website Performance Test Tools

Hierboven zijn een aantal tools die ik het liefst gebruik om de performance van websites te meten, maar er zijn veel meer hulpmiddelen beschikbaar om de performance van jouw website te kunnen meten/testen:

Conclusie

Als je score niet zo goed is en je wilt achterhalen hoe dit komt, dan zijn er veel zaken waar dit aan kan liggen. Dit kan komen door een trage hostingpartij, of het kan ook aan je WordPress thema liggen. Veel gratis/premium WP thema’s zijn bijvoorbeeld slecht gecodeerd of maken gebruik van zware CSS Frameworks (zoals Bootstrap of Foundation) waardoor ze de laadtijd van je website nadelig beïnvloeden.

Naast het gebruiken van een goed thema, is het ook belangrijk om niet te veel plugins te installeren. Veel plugins hebben namelijk een negatieve impact op de laadtijd, doordat ze gebruik maken van (te) veel JS of CSS files. Dit zijn stuk voor stuk extra bestanden die geladen moeten worden, waardoor je website ook langzamer wordt.

Deel dit Bericht:

Categorie: Webdesign | Tags: , ,
Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.