Snelheid is niet altijd alles. Echter, samen met het monitoren, beveiligen, maken van backups en de zoekmachine optimalisatie (SEO) is de ‘performance’ van je website één van de 5 hoofdzaken waar jij — als site eigenaar — altijd rekening mee dient te houden.
De snelheid van een website kan een cruciale factor zijn voor het succes ervan. Snelle websites kunnen profiteren van een hogere SEO ranking, hogere conversiegraad, lagere weigeringspercentage, langere sessieduur van de bezoeker op de site en een betere gebruikerservaring.
Website performance of laadtijd verwijst naar de tijd die een webpagina nodig heeft om de volledige inhoud weer te geven aan een gebruiker nadat deze op een link heeft geklikt. In wezen is het de periode vanaf het moment dat iemand jouw site wil zien tot het moment dat deze op hun scherm wordt geladen.
Uit onderzoek van Amazon, is gebleken dat een 100ms vertraging kan resulteren in een 1% daling van de omzet en uit bevindingen van Walmart leren we dat een verbetering in laadtijd van 1 seconde de omzet deed stijgen met 2%. Google’s recente experimenten met een ‘slow label‘ benadrukt ook het belang van een snelle laadtijd.
Geen rekening houden met de performance van je website betekent simpelweg een minder hoge conversiegraad! Daarom is het belangrijk om te profiteren van de vele gratis website testing tools die online beschikbaar zijn, zodat je optimale prestaties kunt bereiken.
#WordPress en Performance
De kracht van WordPress is tevens één van de grootste zwakheden van dit CMS (Content Management System). Het ’thema’ en ’templating’ systeem kan het lastig maken om de eigenlijke HTML aan te kunnen passen als site eigenaar zonder enige kennis van programmeren.
Maar ook het overvloedig aanbod in gratis/premium thema’s, child-thema’s en plugins zorgt vaak voor een ‘wildgroei’ op je site en dat zorgt er weer voor dat deze enorm traag kan worden in de loop van de tijd!
Het optimaliseren van een WordPress website voor performance kan een beetje complex zijn, maar WordPress is goed te optimaliseren. In het algemeen is het aan te raden om een optimalisatie strategie te hebben voordat je start met de bouw van je website. Hierbij moet vooral gelet worden op de volgende punten:
- Het kiezen van een goede webhost (TTFB of Server Response Time)
- Het optimaliseren van JavaScript en CSS files (Minification)
- Het optimaliseren van afbeeldingen
- Aanlevering statische content met een CDN (content delivery network)
- Database Onderhoud en Optimalisatie
- Het cachen (waarbij gegevens tijdelijk worden opgeslagen) van je website
- Gebruik zo min mogelijk 3rd party plugins of frameworks die een groot aantal externe HTTP verzoeken maken.
Als het gaat om het verhogen van de snelheid van je website, is hosting een belangrijke factor. Het kiezen van de juiste hostingoptie, kan ervoor zorgen dat je website soepel en snel draait, waardoor bezoekers betrokken en tevreden blijven.
#Gratis Performance Tools voor je website
Hieronder staan een aantal gratis tools voor het testen van de performance van je website en andere gegevens die je kunt analyseren om vervolgens jouw site dienovereenkomstig te optimaliseren. Elk van onderstaande tools heeft zijn eigen unieke kenmerken, rapportage en verschillende manieren om de resultaten te ontleden.
#Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights is een tool die weergeeft hoe snel je website is en toont de resultaten op een schaal van 1-100. Des te hoger het getal, des te beter is je website geoptimaliseerd voor performance, waarbij alles boven de 85 als goed moet worden beschouwt. PageSpeed Insights analyseert de content van een webpagina (mobiele en desktop versie) en genereert vervolgens suggesties om die pagina sneller te maken, zoals het minify-en van je CSS of optimaliseren van jouw afbeeldingen.
#Pingdom Website Speed Test
Pingdom is waarschijnlijk één van de bekendere tools om de snelheid van je website te testen. Hun rapporten zijn verdeeld in vier verschillende secties incl. een uitsplitsing per onderdeel middels een watervalmodel, pagina-analyse, performance graad en een overzicht van je meetresultaten. De pagina-analyse biedt een goed overzicht met extra informatie, zoals een file grootte analyse, het aantal verzoeken per domein, en welke inhoud de meeste verzoeken heeft gekregen.
#WebPageTest
WebPageTest is zeer vergelijkbaar met sommige van de vorige genoemde tools, maar heeft meer dan 40 locaties en meer dan 25 browsers (inclusief mobiele) om uit te kiezen. Op basis van verschillende prestatietests zoals TTFB (Time To First Byte), compressie, caching, effectief gebruik van een CDN, enz. krijg je een cijfer van A t/m F. Het rapport bestaat uit zes secties waarin een overzicht, details, performance evaluatie, een uitsplitsing van alle onderdelen en screenshots van jouw website.
Heb je een maatwerk WordPress project in gedachten?
Een goede beveiliging, snelle laadtijd, flexibele bedrijfsintegratie, unieke vormgeving en beter gebruiksgemak zijn de meest voor de hand liggende onderscheidende factoren om te kiezen voor een op maat gemaakt WP thema. gonzodesign bouwt zoekmachine vriendelijke en responsive WordPress websites met aandacht voor detail.
WordPress Ontwikkeling#GTmetrix
GTmetrix controleert zowel je PageSpeed en YSlow metrics en geeft op basis van deze gegevens je website een cijfer van A tot F. De rapporten van GTmetrix zijn onderverdeeld in vijf verschillende secties waaronder PageSpeed, YSlow, een watervalmodel van alle onderdelen, een video opname en een overzicht van je (vorige) meetresultaten. Door te registreren voor deze dienst (gratis) kun je ook testen vanuit zeven verschillende locaties en een keuze maken voor de browser waarin jij wilt testen, Chrome vs Firefox.
#Sucuri Load Time Tester
De Sucuri Load Time Tester biedt een snelle en eenvoudige manier om de performance van je websites te testen uit verschillende locaties over de hele wereld. Ook deze tool geeft je een globale performance graad van een A t/m F. De test meet hoe lang het duurt om verbinding te maken met de server waar jouw site wordt gehost en om de gewenste pagina volledig te laden.
Een zeer belangrijke waarde om aandacht aan te besteden is de ‘Time To First Byte’ (TTBF), deze meet de duur hoe snel een webserver reageert op een HTTP-verzoek en wanneer de eerste byte van de webpagina door de browser wordt ontvangen en verwerkt.
#Nog meer website Performance Test Tools
Hierboven zijn een aantal tools die ik het liefst gebruik om de performance van websites te meten, maar er zijn veel meer hulpmiddelen beschikbaar om de performance van jouw website te kunnen meten/testen:
Conclusie
Als je score niet zo goed is en je wilt achterhalen hoe dit komt, dan zijn er veel zaken waar dit aan kan liggen. Dit kan komen door een trage hostingpartij, of het kan ook aan je WordPress thema liggen. Veel gratis/premium WP thema’s zijn bijvoorbeeld slecht gecodeerd of maken gebruik van zware CSS Frameworks (zoals Bootstrap of Foundation) waardoor ze de laadtijd van je website nadelig beïnvloeden.
Naast het gebruiken van een goed thema, is het ook belangrijk om niet te veel plugins te installeren. Veel plugins hebben namelijk een negatieve impact op de laadtijd, doordat ze gebruik maken van (te) veel JS of CSS files. Dit zijn stuk voor stuk extra bestanden die geladen moeten worden, waardoor je website ook langzamer wordt.
Zorg ervoor dat je website snel en efficiënt blijft. Dit kan het verschil maken tussen een prominente positie in de zoekresultaten en onzichtbaarheid. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met mij op.
Nog Geen Reacties
Sorry, maar het is niet (meer) mogelijk te reageren op dit artikel.