Google heeft onlangs aangekondigd dat ze hun algoritme weer zullen gaan aanpassen, hun motivatie achter deze aanpassing is om van het internet een meer mobielvriendelijke plek te maken. Vanaf 21 april 2015, zal mobielvriendelijkheid als een ranking factor gelden.

In de afgelopen maanden waren er tekenen dat Google hiermee bezig was, o.a. door een ‘mobile friendly’ tag toe te voegen aan de (mobiele) zoekresultaten en zelfs webmasters met een Google Webmaster Account kregen een waarschuwing via de mail als hun website niet mobielvriendelijk was.

Mobiel (data)verkeer groeit, net zoals mobiel zoeken, niet iets wat u zomaar kunt negeren! Een verbeterde gebruikersvriendelijkheid op verschillende schermformaten vergroot de mogelijkheid tot hogere omzetcijfers (conversie), een mobielvriendelijke site is dan ook een must.

Ik wil wel benadrukken dat deze mobielvriendelijke update alleen van invloed is op mobiele zoekresultaten – dat wil zeggen, zoekopdrachten via smartphones en tablets – en dus geen zoekopdrachten uitgevoerd op een desktop of laptop computer.

In dit artikel wil ik verder inhoudelijk ingaan op wat deze update met zich meebrengt en hoe u zelf kunt onderzoeken of uw website wel geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers.

Hoe definieert Google ‘mobielvriendelijk’?

Een mobielvriendelijke website is een webpagina die correct de gehele pagina weergeeft op mobiele apparaten met internet (oa. tablets en smartphones). Mobiel internet is de norm geworden en zoekmachines zoals Google stellen hogere eisen aan websites en hun weergave op mobiele apparaten met internet.

Met ±70 procent marktaandeel in Search, stelt Google zelfs dat Responsive Web Design de aanbevolen mobiele configuratie is, en ze gaan zelfs zo ver om responsive web design als de beste praktijk voor een mobiel vriendelijke en vindbare site voor zoekmachines te noemen!

Hoe test ik of mijn website mobielvriendelijk is?

Google heeft ook een handig hulpmiddel ontwikkeld, waar – na invoer van de URL van uw webpagina – u kunt zien welke webpagina’s geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers zijn .. of niet. Indien uw webpagina’s niet als mobielvriendelijk wordt getest, is het verstandig om de richtlijnen voor mobielvriendelijke sites door te nemen en waar nodig correcties door te (laten) voeren.

Mobile-Friendly-Test

Helaas worden met bovenstaande tool pagina’s individueel beoordeeld, dus als u uw gehele website wilt controleren dan bent u een tijdje zoet. Via Google Webmaster Tools kunt nog dieper in uw site duiken en kijken welke pagina’s mobielvriendelijk zijn. Via het tabblad ‘Zoekverkeer’ en vervolgens ‘Mobiele bruikbaarheid’ kunt u tips vinden hoe u uw website verder kunt verbeteren mits noodzakelijk.

Een andere manier om snel uw website te onderzoeken of deze mobielvriendelijk is, is door een mobiele zoekopdracht uit te voeren door ‘site:’ voor uw domeinnaam in te typen. Hiermee krijgt u een overzicht van alle geïndexeerde pagina’s van uw domein en kunt u zien welke bladzijdes zijn geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers.

Waar let Google voornamelijk op?

Dit zijn de belangrijkste zaken waar Google op let bij het mobiel ranken van uw website:

Software
Google kijkt of er gebruik wordt gemaakt van software die niet wordt ondersteund door veel mobiele apparaten, zoals bijv. Flash. De meeste mobiele apparaten zullen niet in staat zijn om deze content te laten zien, waardoor het een probleem is voor mobiele bezoekers.

Leesbaarheid
Let erop dat de tekst niet te klein en goed leesbaar is – zonder in te moeten zoomen – op het scherm van een mobiele telefoon. Gebruik een basis lettergrootte van 16 pixels voor uw broodtekst en pas de grootte aan, gebaseerd op de eigenschappen van het gebruikte lettertype en de schermbreedte van het apparaat waarop de site wordt bekeken.

Fixed-Width Viewport
Als uw website niet gebruik maakt van een responsive design, zal deze niet goed worden weergegeven op mobiele apparaten. Een responsive design zorgt er namelijk voor dat de website zich aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarmee je deze bezoekt.

Content niet aangepast aan Viewport
Elk HTML-element met een vaste (pixel)breedte kan er nog steeds voor zorgen dat de responsieve layout van de website breekt en daardoor onbruikbaar wordt op mobiele apparaten. Vaak gebeurt dit met grote(re) afbeeldingen of advertenties die zijn gedefinieerd door een vaste breedte in pixels.

Touch-elementen te dicht op elkaar
De interactie met websites op smartphones en tablets is niet hetzelfde als op een desktop of laptop. Factoren zoals click versus touch zorgen ervoor dat er genoeg ruimte moet zitten tussen verschillende links en knoppen zodat bezoekers niet per ongeluk op de verkeerde link of knop klikken.

Content die niet toegankelijk is ziet Google ook als probleem. Het kan voorkomen dat u bijvoorbeeld CSS of JavaScript blokkeert voor Google(bot) waardoor Google de pagina’s anders ziet dan het geval is. Google kan zo niet vaststellen of een website mobielvriendelijk is of niet.

Past u uw pagina’s succesvol aan op bovengenoemde punten, dan zal Google dit ook real-time doorvoeren in de mobiele zoekresultaten. Uiteraard is dit pas van kracht nadat de Google

Een hogere Ranking voor mobielvriendelijke websites

In Google’s aankondiging geeft men aan dat de impact ‘significant’ zal zijn, volgens sommigen is de impact van deze update nog groter dan de Panda of Penguin updates hadden. De bijnaam van deze update, “Mobilegeddon”, voorspelt in ieder geval niet veel goeds?

Deze update zal wereldwijd worden uitgerold en heeft geen invloed op taal of herkomst van een website. Echter, het is ook van belang om te weten dat deze mobiele-update is gebaseerd op pagina niveau, niet op site niveau.

Voor veel webmasters of andere web professionals mag het geen verrassing zijn dat Google middels een dergelijke update ervoor zorgt dat mobiele websites voorrang krijgen in de mobiele zoekresultaten. Het doel van Google hierbij is om mobiele zoekresultaten naar een kwalitatief hoger en relevanter niveau te tillen.

Maar hoe zit het dan met aparte mobiele sites? Veel kleine bedrijven hebben vaak aparte mobiele sites. Een aparte mobiele website is niet wat Google aanraadt, of wat sommige SEO experts aanraden, maar andere deskundigen zeggen dat dit soort sites aanvaardbaar zijn om als mobielvriendelijk te worden gezien door Google.

Conclusie

Google beoordeelt iedere pagina op een website afzonderlijk. Het kan dus zijn dat sommige pagina’s op uw website wel het label mobielvriendelijk krijgen terwijl andere pagina’s dit niet krijgen. Heeft u weinig tijd of budget, dan kan het lonen om eerst uw belangrijkste 5 pagina’s mobielvriendelijk te maken.

Is uw website nog niet mobielvriendelijk? Neem dan contact op met mij en ik informeer u graag over de mogelijkheden.

Deel dit Bericht:

Categorie: SEO | Tags: ,

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met User Experience (UX), Responsive Web Design (RWD) en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.