Essentiële WordPress Plugins

WordPress Plugins zijn hulpmiddelen of toevoegingen om de functionaliteit van WordPress uit te breiden. Het installeren van een WordPress Plugin kan op meerdere manieren. Je kunt het vaak vanuit WordPress zelf doen (nadat de plugin is geïnstalleerd én geactiveerd zal de functionaliteit worden toegevoegd aan jouw site), maar het kan ook handmatig (via FTP).

Dit zegt WordPress zelf over hun plugin systeem:

“The core of WordPress is designed to be lean, to maximize flexibility and minimize code bloat. Plugins offer custom functions and features so that each user can tailor their site to their specific needs.”
WordPress

Elke Plugins heeft een Functie

Hier is mijn korte lijst van een aantal nuttige WordPress functionaliteiten die elke WordPress site minimaal zou moeten hebben. Ik zal ook een aantal (populaire) plugins per functionaliteit noemen om uit te kunnen kiezen. Al deze plugins zijn essentieel voor een goede en professionele blogging site en ik gebruik deze plugins op een dagelijkse basis op al mijn persoonlijke sites, maar ook op sites van mijn klanten.

#SPAM

Spam is vanzelfsprekend één van de grootste ergernissen van internetgebruikers over de gehele wereld. WordPress is, juist omdat het zo populair is over de gehele wereld, een gewillig slachtoffer van spambots en kwaadwillenden die zoveel mogelijk spam-berichten onder de aandacht willen brengen via jouw site(s).

Plugins: Askimet (gratis voor een persoonlijke — non commerciële — website), Stop SpammersAntispamBee

#Search Engine Optimization

Mede door het succes van WordPress zijn er ook veel nieuwe plugins ontwikkeld die helpen in het optimaliseren van blogs voor zoekmachines zoals Google. Een goede SEO Plugin helpt jou op verschillende fronten om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Zo zorgt een SEO-plugin voor post titels en meta descriptions, dat XML sitemaps automatisch worden gegenereerd en het eenvoudig wijzigen van de robots.txt en .htaccess bestanden.

Plugins: All in One SEO PackWordPress SEO by Yoast

#Caching

Een caching-plugin zorgt ervoor dat de website sneller laadt en de webserver minder snel overbelast wordt bij veel bezoekers op je website. Sommige caching-plugins kunnen er tevens voor zorgen dat de laadtijd van een website drastisch wordt verlaagd, wat tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de SEO-optimalisatie van elke website is. De laadtijd kan zelfs van invloed zijn op de Google zoekmachine-ranking, en daarom zeker de moeite waard om een caching plugin te gebruiken.

Plugins: WP Super CacheW3 Total Cache

#Image Optimization

Een snel ladende website is essentieel voor een goede ervaring voor de bezoeker. Voor een snel ladende site kun je scripts (HTML, JavaScript en CSS) cachen (zie hierboven), maar wat als de plaatjes op je website de bottleneck blijken? Compressie zorgt ervoor dat bestanden zo geoptimaliseerd worden dat er op het oog niets te merken is aan het bestand zelf (lossless compression), overbodige of meerdere malen in het bestand voorkomende data wordt opnieuw weggeschreven en wel zo’n manier dat het bestand minder groot wordt.

Plugin: WP Smush.it, Imagify, Shortpixel

Sitemap

Wanneer je een website hebt die over meer dan slechts een aantal pagina’s beschikt, dan is een sitemap geen overbodige luxe. Een sitemap is stiekem een lijstje met de pagina’s op je website. Een sitemap heeft meerdere functies: ten eerste biedt het je bezoekers een overzichtelijke lijst van de content op je site, zodat ze snel de pagina kunnen vinden die ze zoeken (handig als je gecompliceerde menu’s hebt). Echter is een sitemap ook bevorderlijk voor de vindbaarheid van je website.

Plugins: Google XML Sitemaps, XML SitemapsSitemap Generator for Webmasters

Online Formulieren

Er zijn ook een aantal goede plugins voor het creëren van diverse (contact)formulieren voor WordPress. Een goede (contact)formulier plugin moet over een aantal kenmerken beschikken. Ten eerste moet alles wat je wilt aanpassen ook kunnen worden aangepast, ten tweede moet dat op een makkelijke manier kunnen worden gedaan .. d’oh!

De interface moet dus simpel en gebruiksvriendelijk zijn. Mochten er ondanks de gebruiksvriendelijke interface toch problemen ontstaan qua werking van de plugin, dan moet er toegang zijn tot documentatie om de onstane problemen op te kunnen lossen. En tot slot moet de plugin e-mails genereren die gemakkelijk en duidelijk te lezen zijn. Dit zijn echt de meest basic eisen, en onmisbaar voor iedereen met een professionele WordPress site.

Plugins: Contact Form 7Gravity FormsNinja Forms

#Beveiliging

De veiligheid van je website is van het allergrootste belang. Dagelijks vliegen de nieuwsberichten over gehackte websites je om de oren: jij wilt absoluut niet dat jouw website ooit in een dergelijk illuster rijtje terecht komt. Het beveiligen van je website kan vrij gecompliceerd zijn, zeker als je geen doorgewinterde programmeur bent. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om je WordPress installatie veilig af te schermen voor kwaadwillenden, of dit nu mensen of bots zijn.

Plugins: iThemes Security (voorheen Better WP Security), All In One WP Security & FirewallBulletProof Security

Backup

Wat voor website je ook hebt, een betrouwbaar backup programma is van essentieel belang. Als er dan een keer een probleem optreedt, bijvoorbeeld bij het updaten van je site of door een probleem bij de webhost, dan heb je altijd nog een kopie van je site en kan deze eenvoudig hersteld worden door deze te uploaden.

Noot: De meeste plugins maken enkel een backup van de database of slaan niet alle mappen die op de server staan op. Deze bestanden kun je het beste backuppen via een ftp-client (bijv. FileZilla).

Plugins: BackUpWordPress, BackupBuddy ($80/yr) of VaultPress (v/a $5 per maand).

Nieuwsbrief

Voor beginnende internet ondernemers is dit een handige tool om te beginnen de email-adressen van potentiële klanten te ‘verzamelen’, een eenvoudige manier nieuwsbrieven te maken en te versturen naar de email-adressen in je lijst.

Plugins: MailchimpNewsletter, Mailpress

Social Media

Social media kan een essentieel onderdeel zijn voor een online marketing strategie. Jou keuze voor social media plugins in je WordPress site zal uiteraard afhangen van de sociale platformen waarop je actief bent, wat voor soort inhoud jij aanbiedt op je website, etc. Hieronder staan een paar Social Media/Network plugins die zeer eenvoudig zijn te installeren om je lezers in staat te stellen jouw boodschap te delen op de Social Media Netwerk van hun keuze.

Noot: van deze plugins is bekend dat ze heel veel 3rd Party codes nodig hebben om te kunnen werken, helaas gaat dit maar al te vaak gepaard met een (veel) hogere laadtijd!

Plugins: FlareShareThisDigg DiggSociable

Conclusie

Sommige functionaliteiten kun je beter niet zelf middels (manueel toegevoegde) codes toevoegen aan je broncode! Maar pas op met het gebruik van teveel plugins, aangezien deze extra ruimte gebruiken die je website kunnen vertragen, installeer en gebruik daarom alleen specifieke plugins die nodig zijn voor de benodigde functionaliteit van jouw website.

Deel dit Bericht:

Categorie: WordPress | Tags: ,
Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.