WordPress Pagebuilder plugins winnen al jaren aan populariteit, en met een goede reden. Pagebuilders kunnen je als gebruiker namelijk meer vrijheid en veel opties bieden om je pagina’s te vullen in de tekst editor. Pagebuilder plugins hebben dus zo hun voordelen. Maar de nadelen van pagebuilder plugins zoals Elementor, WPBakery (voorheen Visual Composer), BeaverBuilder, Divi Builder en de rest worden vaak volledig genegeerd.

Ik wil het in dit artikel graag hebben over de voor- en nadelen die komen kijken bij het gebruik van WordPress pagebuilder plugins.

#Wat is een WordPress Pagebuilder?

Een pagebuilder is een WordPress plugin die je de mogelijkheid geeft om elementen zoals bijvoorbeeld een knop, koptekst of een afbeelding op een pagina te plaatsen in je website. De meeste pagebuilders werken visueel met een ‘drag and drop’ methode: je kunt het resultaat van de aanpassingen direct zien.

Pagebuilders kunnen voor ontwerpers en beheerders van WordPress websites, die niet of minder bedreven zijn in coderen, uitkomst bieden. Een pagebuilder geeft je de mogelijkheid om te werken aan jouw website of webshop terwijl je het resultaat van de aanpassingen direct ziet. Maar .. hou er rekening mee dat het niet uitmaakt welke paginabuilder jij kiest, ze hebben allemaal een leercurve.

Screenshot van de dashboard pagina 'Nieuwe Plugin toevoegen', met een aantal WP pagebuilder plugins.
Fig.1: Een nieuwe pagebuilder plugin installeren in het Dashboard.

Er bestaan ook kant-en-klare (premium) WordPress thema’s met daarin een pagebuilder al geïntegreerd. Bekende premium WP thema’s zoals Divi, Avada en Enfold hebben een eigen pagebuilder geïntegreerd in het thema.

#Voordelen WordPress Pagebuilder plugins

Met een pagebuilder kun je dus heel gemakkelijk een pagina aanpassen qua layout en inhoud. Maar er zijn nog een aantal andere voordelen van Pagebuilder plugins:

#Visuele feedback (Drag & Drop interface)

De meeste pagebuilder plugins hebben een gebruiksvriendelijke drag & drop interface om diverse elementen in de tekst te kunnen plaatsen. Daarnaast hebben veel pagebuilder plugins ook een front-end editor, waarmee de opmaak direct in je website layout kan worden aangepast.

#Geen kennis van programmeertalen nodig

De belangrijkste reden om een pagebuilder te gebruiken is omdat deze het mogelijk maakt om snel complexe layouts en ontwerpen te maken. Je kunt bijv. landingspagina’s maken, kopteksten toevoegen, layouts aanpassen en nog veel meer. Zonder ook maar één regel code te schrijven (Power to the People).

#Opmaak opties

Bij pagebuilders heb je heel veel opmaakopties. Het maakt niet uit welk lettertype en grootte je wilt hebben, of achtergrondafbeelding, kleur of gradients, het is allemaal in te stellen. Tevens kun je ook iconen gebruiken, regelhoogtes instellen en de breedte en hoogte van elementen aanpassen.

#Pagebuilders maken vaak gebruik van allerlei templates

De meeste pagebuilders beschikken allemaal over een groot aantal templates. Een template is een kant-en-klare opgemaakte WordPress pagina, zoals o.a. een contactpagina of winkelpagina. Het aantal templates dat een pagebuilder beschikbaar stelt verschilt wel aanzienlijk per pagebuilder.

Screenshot van de Elementor Template Library
Fig.2: Elementor’s Template Library

#Pagebuilders hebben een breed scala aan functies

Alle pagebuilders beschikken over zogenaamde content blokken waarmee je elementen zoals bijvoorbeeld een afbeelding, een slider, specifieke opmaak of een knop op de pagina kunt plaatsen. Vaak wordt er gesproken over secties, rijen, modules of widgets. De secties en rijen zijn dan bepalend voor de structuur van de pagina en de modules of widgets voor de inhoud.

#Een aantal Pagebuilder plugins heeft een gratis versie

Een aantal pagebuilder plugins is ook verkrijgbaar in een gratis versie (of lite version), zoals o.a.: Elementor, Visual Composer, Brizy, BeaverBuilder, etc. Uiteraard kun je ook de betaalde versie gebruiken waar veel meer widgets, templates en andere componenten beschikbaar zijn.

#Nadelen WordPress pagebuilder plugins

‘Elk voordeel heeft zijn nadeel’ is een legendarische uitspraak van onze beste Nederlandse voetballer ooit. En deze stelling gaat zeker op voor pagebuilders. Door de euforie over pagebuilders worden de consequenties snel over het hoofd gezien, dit zijn de belangrijkste nadelen:

#Een pagebuilder maakt je afhankelijk

Elke pagebuilder werkt met zijn eigen opmaakinstellingen, shortcodes, JS en CSS. Zodra je een pagebuilder plugin verwijdert, behoudt je vaak alleen de content. Widgets, opmaak modules, afbeeldingen, templates en icoontjes kunnen dan vaak verdwenen zijn. Het is dan ook belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt voordat je kiest voor een bepaalde pagebuilder.

Overstappen naar een andere pagebuilder is voor een website met hooguit 20 pagina’s en berichten nog wel te doen, maar voor een website met veel meer pagina’s/posts wordt dat een enorm tijdrovende klus.

#Het gebruik van een pagebuilder is schadelijk voor je laadtijd

Het nadeel van pagebuilders is dat het meer bloat (overbodige code) en inline CSS creëert in de broncode van je webpagina’s. Meer code vertaalt zich in een grotere belasting voor de webserver, wat resulteert in een lagere websitesnelheid. Het gebruik van pagebuilders komt eigenlijk neer op een afweging tussen gebruiksgemak ten opzichte van pagina opmaak vs. de laadtijd van je site (performance).

Staafdiagram met info over hoe Pagebuilders de omvang van een website beïnvloeden
Fig.3: Hoe Pagebuilders de omvang van een website beïnvloeden – Bron: Primary Image

#Risico op veiligheidslekken en ontbrekende updates

Elke WordPress plugin is een potentieel risico voor veiligheidslekken en hackers die deze kunnen misbruiken. Door het wijdverbreide gebruik van pagebuilders zijn deze plugins juist een aantrekkelijk doelwit voor hackers en andere kwaadwillende. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er meerdere hacks geweest op pagebuilder plugins:

Pagebuilders, die bijvoorbeeld in een pakket met een WordPress theme verkrijgbaar zijn op platforms zoals Envato en ThemeForest, krijgen meestal geen directe updates van de ontwikkelaars. Hierdoor worden ze echter nog aantrekkelijker voor hackers en hun snode plannetjes.

#De zoekmachinevriendelijkheid van je site kan worden belemmerd

Bij sommige pagebuilders kan de zoekmachinevriendelijkheid (SEO) worden belemmerd als de plugin complexe of non-semantische codes genereert. Dit fenomeen komt overigens ook de toegankelijkheid van je website niet ten goede.

De meeste pagebuilders genereren ‘bloated codes’ die het voor een beginnende of gemiddelde WordPress gebruiker moeilijk maken om fouten op te sporen en aan te passen.

#Een pagebuilder hoeft niet altijd te werken met jouw thema

Een groot gedeelte van de CSS benodigd voor de verschillende widgets en elementen wordt met de pagebuilder plugin meegeleverd. Dat wil echter niet zeggen dat deze ook altijd goed (samen)werkt met de bestaande code van je thema.

#Onervaren gebruikers kunnen de website ruïneren met pagebuilders

Pagebuilders zijn krachtige tools en als onervaren websitebouwers deze tools gaan gebruiken, kunnen er dingen misgaan. Net zoals voor alle nieuwe dingen of technieken geldt dat er een leercurve nodig is om een tool goed te gebruiken. Webdesign noobs kunnen de site ten onrechte te complex maken. Bijv. door gebruikers van de site te verplichten om veel te klikken, of een website te maken die aantrekkelijk lijkt maar niet gebruikersvriendelijk is.

Een pagebuilder maakt het leven makkelijker, maar door de vele opties kunnen allerlei overbodige foefjes worden toegevoegd zoals: bewegende tellers, slideshows en voortgangsbalkjes. Probeer dit te voorkomen en hou jouw website overzichtelijk, simpel en professioneel.

#Beperkt in dynamische data layout mogelijkheden

Pagebuilders zijn bijzonder controversieel binnen de WordPress ontwikkelaarsgemeenschap. Een groot nadeel is dat dynamische data (custom post types, meta boxes, custom fields, etc.) niet altijd in de layout geplaatst kunnen worden. Pagebuilders zijn vaak langzamer om mee te werken dan programmeercode vanwege al het vereiste klikken.

#Maar hoe zit het met Gutenberg?

De belangrijkste verandering in WordPress 5.0 was de introductie van de Gutenberg Block editor. Met de Gutenberg editor, die in de WordPress core zit gebakken, werd het ineens ook mogelijk om eenvoudige layouts te maken.

De bekendste pagebuilder plugins destijds waren het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Gutenberg Block editor en daarom is de Gutenberg editor steeds meer vergelijkbaar qua functies en mogelijkheden. De Gutenberg Block editor heeft (ook) een bibliotheek met geprefabriceerde elementen, ook wel ‘blokken’ genaamd. Zo kan elk blok met content aan een pagina of bericht worden toegevoegd en aangepast.

Met de introductie van Gutenberg is het maken en opmaken van inhoud op WordPress gemakkelijk gemaakt
Fig.4: De Gutenberg Block editor is ontwikkeld door het WordPress Core team.

De Gutenberg Block editor wordt ontwikkeld door het WordPress Core team en dagelijks worden bugs opgelost en nieuwe blokken toegevoegd. Er zijn ook plugins die speciale blokken toevoegen aan Gutenberg, zoals Google Maps, tijdlijnen, reviews, share knoppen, iconen, uitgebreide kolommen en meer.

Mocht je al een thema hebben met een mooie styling, dan is Gutenberg waarschijnlijk al voldoende voor je site. Als gevolg hiervan wordt je site sneller geladen dan met welke andere pagebuilder dan ook.

#Pagebuilders zijn handig, maar ..

Hoewel de voordelen van een pagebuilder plugin ondervangen kunnen worden door goed geprogrammeerde templates en template functionaliteiten in het WordPress CMS, kan een pagebuilder plugin uitkomst bieden voor het maken van bijv. specifieke landingspagina’s.

Persoonlijk kies ik voor Gutenberg, omdat Gutenberg deel uitmaakt van de WordPress core en dagelijks wordt doorontwikkeld door de beste WordPress developers. Mijn reden hierachter is: hoe minder externe plugins, hoe minder beveiligingsrisico’s en hoe sneller websites laden. Maar mocht je alsnog meer blokken of sjablonen nodig hebben, dan kun je een heleboel gratis/premium plugins vinden om jou daarbij te helpen.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.