WordPress Page builder plugins winnen al jaren aan populariteit, en met een goede reden. Page builders (opmaak plugin) kunnen je als gebruiker namelijk meer vrijheid en veel opties bieden om je pagina’s te vullen in de tekst editor. Page builder plugins hebben dus zo hun voordelen. Maar de nadelen van page builder plugins zoals Elementor, WPBakery (voorheen Visual Composer), BeaverBuilder, Divi Builder en de rest worden vaak volledig genegeerd.
Ik wil het in dit artikel graag hebben over de voor- en nadelen die komen kijken bij het gebruik van WordPress page builder plugins.
#Wat is een WordPress Page builder?
Een page builder is een WordPress plugin die je de mogelijkheid geeft om elementen zoals bijvoorbeeld een knop, koptekst of een afbeelding op een pagina te plaatsen in je website. De meeste page builders werken visueel met een ‘drag and drop’ methode: je kunt het resultaat van de aanpassingen direct zien.
Page builders plugins kunnen voor ontwerpers en beheerders van WordPress websites, die niet of minder bedreven zijn in coderen, uitkomst bieden. Een page builder geeft je de mogelijkheid om te werken aan jouw website of webshop terwijl je het resultaat van de aanpassingen direct ziet. Maar .. hou er rekening mee dat het niet uitmaakt welke pagina builder plugin jij kiest, ze hebben allemaal een leercurve.
Er bestaan ook kant-en-klare (premium) WordPress thema’s met daarin een page builder al geïntegreerd. Bekende premium WP thema’s zoals Divi, Avada en Enfold hebben een eigen page builder geïntegreerd in het thema.
#Voordelen WordPress Page builder plugins
Met een page builder kun je dus heel gemakkelijk een pagina aanpassen qua layout en inhoud. Maar er zijn nog een aantal andere voordelen van Page builder plugins:
- Visuele feedback (Drag & Drop interface)
- Geen kennis van programmeertalen nodig
- Opmaak opties
- Page builders maken vaak gebruik van allerlei templates
- Page builders hebben een breed scala aan functies
- Een aantal Page builder plugins heeft een gratis versie
#Visuele feedback (Drag & Drop interface)
De meeste WordPress page builder plugins hebben een gebruiksvriendelijke drag & drop interface om diverse elementen in de tekst te kunnen plaatsen. Daarnaast hebben veel page builder plugins ook een front-end editor, waarmee de opmaak direct in je website layout kan worden aangepast.
#Geen kennis van programmeertalen nodig
De belangrijkste reden om een page builder te gebruiken is omdat deze het mogelijk maakt om snel complexe layouts en ontwerpen te maken. Je kunt bijv. landingspagina’s maken, kopteksten toevoegen, layouts aanpassen en nog veel meer. Zonder ook maar één regel code te schrijven (Power to the People).
#Opmaak opties
Bij page builders heb je heel veel opmaakopties. Het maakt niet uit welk lettertype en grootte je wilt hebben, of achtergrondafbeelding, kleur of gradients, het is allemaal in te stellen. Tevens kun je ook iconen gebruiken, regelhoogtes instellen en de breedte en hoogte van elementen aanpassen.
#Page builders maken vaak gebruik van allerlei templates
De meeste page builders beschikken allemaal over een groot aantal templates. Een template is een kant-en-klare opgemaakte WordPress pagina, zoals o.a. een contactpagina of winkelpagina. Het aantal templates dat een page builder beschikbaar stelt verschilt wel aanzienlijk per WordPress page builder.
#Page builders hebben een breed scala aan functies
Alle page builders beschikken over zogenaamde content blokken waarmee je elementen zoals bijvoorbeeld een afbeelding, een slider, specifieke opmaak of een knop op de pagina kunt plaatsen. Vaak wordt er gesproken over secties, rijen, modules of widgets. De secties en rijen zijn dan bepalend voor de structuur van de pagina en de modules of widgets voor de inhoud.
#Een aantal Page builder plugins heeft een gratis versie
Een aantal WordPress page builder plugins is ook verkrijgbaar in een gratis versie (of lite version), zoals o.a.: Elementor, Visual Composer, Brizy, BeaverBuilder, etc. Uiteraard kun je ook de betaalde versie gebruiken waar veel meer widgets, templates en andere componenten beschikbaar zijn.
#Nadelen WordPress Page builder plugins
‘Elk voordeel heeft zijn nadeel’ is een legendarische uitspraak van onze beste Nederlandse voetballer ooit. En deze stelling gaat zeker op voor page builders. Door de euforie over page builders worden de consequenties snel over het hoofd gezien, dit zijn de belangrijkste nadelen:
- Een page builder maakt je afhankelijk
- Het gebruik van een page builder is schadelijk voor je laadtijd
- Risico op veiligheidslekken en ontbrekende updates
- De zoekmachinevriendelijkheid van je site kan worden belemmerd
- Een page builder hoeft niet altijd te werken met jouw thema
- Onervaren gebruikers kunnen de website ruïneren met page builders
- Beperkt in dynamische data layout mogelijkheden
#Een page builder maakt je afhankelijk
Elke WordPress page builder werkt met zijn eigen opmaakinstellingen, shortcodes, JS en CSS. Zodra je een page builder plugin verwijdert, behoudt je vaak alleen de content. Widgets, opmaak modules, afbeeldingen, templates en icoontjes kunnen dan vaak verdwenen zijn. Het is dan ook belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt voordat je kiest voor een bepaalde page builder.
Overstappen naar een andere page builder is voor een website met hooguit 20 pagina’s en berichten nog wel te doen, maar voor een website met veel meer pagina’s/posts wordt dat een enorm tijdrovende klus.
#Het gebruik van een page builder is schadelijk voor je laadtijd
Het nadeel van WordPress page builders is dat het meer bloat (overbodige code) en inline CSS creëert in de broncode van je webpagina’s. Meer code vertaalt zich in een grotere belasting voor de webserver, wat resulteert in een lagere websitesnelheid. Het gebruik van page builders komt eigenlijk neer op een afweging tussen gebruiksgemak ten opzichte van pagina opmaak vs. de laadtijd van je site (performance).
#Risico op veiligheidslekken en ontbrekende updates
Elke WordPress plugin is een potentieel risico voor veiligheidslekken en hackers die deze kunnen misbruiken. Door het wijdverbreide gebruik van page builders zijn deze plugins juist een aantrekkelijk doelwit voor hackers en andere kwaadwillende. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er meerdere hacks geweest op WordPress page builder plugins:
Page builders, die bijvoorbeeld in een pakket met een WordPress theme verkrijgbaar zijn op platforms zoals Envato en ThemeForest, krijgen meestal geen directe updates van de ontwikkelaars. Hierdoor worden ze echter nog aantrekkelijker voor hackers en hun snode plannetjes.
#De zoekmachinevriendelijkheid van je site kan worden belemmerd
Bij sommige page builders kan de zoekmachinevriendelijkheid (SEO) worden belemmerd als de plugin complexe of non-semantische codes genereert. Dit fenomeen komt overigens ook de toegankelijkheid van je website niet ten goede.
De meeste page builders genereren ‘bloated codes’ die het voor een beginnende of gemiddelde WordPress gebruiker moeilijk maken om fouten op te sporen en aan te passen.
#Een WordPress Page builder hoeft niet altijd te werken met jouw thema
Een groot gedeelte van de CSS benodigd voor de verschillende widgets en elementen wordt met de page builder plugin meegeleverd. Dat wil echter niet zeggen dat deze ook altijd goed (samen)werkt met de bestaande code van je thema.
#Onervaren gebruikers kunnen de website ruïneren met Page builders
WordPress Page builders zijn krachtige tools en als onervaren websitebouwers deze tools gaan gebruiken, kunnen er dingen misgaan. Net zoals voor alle nieuwe dingen of technieken geldt dat er een leercurve nodig is om een tool goed te gebruiken. Webdesign noobs kunnen de site ten onrechte te complex maken. Bijv. door gebruikers van de site te verplichten om veel te klikken, of een website te maken die aantrekkelijk lijkt maar niet gebruikersvriendelijk is.
Een page builder maakt het leven makkelijker, maar door de vele opties kunnen allerlei overbodige foefjes worden toegevoegd zoals: bewegende tellers, slideshows en voortgangsbalkjes. Probeer dit te voorkomen en hou jouw website overzichtelijk, simpel en professioneel.
#Beperkt in dynamische data layout mogelijkheden
Page builders zijn bijzonder controversieel binnen de WordPress ontwikkelaarsgemeenschap. Een groot nadeel is dat dynamische data (custom post types, meta boxes, custom fields, etc.) niet altijd in de layout geplaatst kunnen worden. Page builders zijn vaak langzamer om mee te werken dan programmeercode vanwege al het vereiste klikken.
#Maar hoe zit het met Gutenberg?
De belangrijkste verandering in WordPress 5.0 was de introductie van de Gutenberg Block editor. Met de Gutenberg editor, die in de WordPress core zit gebakken, werd het ineens ook mogelijk om eenvoudige layouts te maken.
De bekendste WordPress page builder plugins destijds waren het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Gutenberg Block editor en daarom is de Gutenberg editor steeds meer vergelijkbaar qua functies en mogelijkheden. De Gutenberg Block editor heeft (ook) een bibliotheek met geprefabriceerde elementen, ook wel ‘blokken’ genaamd. Zo kan elk blok met content aan een pagina of bericht worden toegevoegd en aangepast.
De Gutenberg Block editor wordt ontwikkeld door het WordPress Core team en dagelijks worden bugs opgelost en nieuwe blokken toegevoegd. Er zijn ook plugins die speciale blokken toevoegen aan Gutenberg, zoals Google Maps, tijdlijnen, reviews, share knoppen, iconen, uitgebreide kolommen en meer.
Mocht je al een thema hebben met een mooie styling, dan is Gutenberg waarschijnlijk al voldoende voor je site. Als gevolg hiervan wordt je site sneller geladen dan met welke andere page builder dan ook.
#Page builders zijn handig, maar ..
Hoewel de voordelen van een page builder plugin ondervangen kunnen worden door goed geprogrammeerde templates en template functionaliteiten in het WordPress CMS, kan een page builder plugin uitkomst bieden voor het maken van bijv. specifieke landingspagina’s.
Persoonlijk kies ik voor Gutenberg, omdat Gutenberg deel uitmaakt van de WordPress core en dagelijks wordt doorontwikkeld door de beste WordPress developers. Mijn reden hierachter is: hoe minder externe plugins, hoe minder beveiligingsrisico’s en hoe sneller websites laden. Maar mocht je alsnog meer blokken of sjablonen nodig hebben, dan kun je een heleboel gratis/premium plugins vinden om jou daarbij te helpen.
Nog Geen Reacties
Sorry, maar het is niet (meer) mogelijk te reageren op dit artikel.