Zo, .. dus je heeft besloten om een doe-het-zelf (DHZ) benadering van de website van jouw organisatie te kiezen om je organisatie wat geld te besparen? Als non-profit, NGO (nongovernmental organization), of sociale onderneming, is er altijd een grote druk om overheadkosten te minimaliseren om zo veel mogelijk van de budgettaire middelen voor jouw missie te kunnen gebruiken.

Wanneer je werkt met een missie in het achterhoofd, is — op het eerste gezicht — een doe-het-zelf aanpak economisch zinvol. Immers, er zijn veel goedkope en gratis software pakketten en online website bouw tools. Website Builders, zoals Wix, Weebly, Squarespace, etc. zijn hulpmiddelen die de bouw van websites zonder enige programmeerkennis mogelijk maken.

Risico’s van de Doe-Het-Zelf aanpak

Web bouw tools zijn zo gemaakt dat je alinea’s, foto’s, slideshows, winkelwagen knoppen, etc. direct in een — vooraf gekozen — sjabloon kunt ‘draggen and droppen’. Hoe je deze inhoud in de tool plaatst is hoe het eruit zal zien wanneer de site wordt gepubliceerd.

Echter, zonder een achtergrond (of ervaring) in webdesign en web ontwikkeling zijn er een aantal risico’s die je zou kunnen nemen met deze doe-het-zelf aanpak.

Uitstraling van jouw site

Deze website creatie tools worden geleverd met een (beperkte) set sjablonen om uit te kiezen waardoor websites veel op elkaar zullen gaan lijken! Je kunt niet verwachten dat je website zal opvallen en jouw USP’s (Unique Selling Points) goed worden gecommuniceerd als je website eruit ziet als de website van een ander bedrijf, of nog erger .. jouw concurrent(en)!

Ook is het vaak onmogelijk om de site op een eigen domein naam te laten draaien, en ben je dus genoodzaakt om een domein te gebruiken aangeboden door de Website Builders zoals bijv.: http://www.WebsiteBuilder.com/username.html. Maar ook wordt er vaak bij de ‘gratis’ versies opvallend grote en prominente advertenties gebruikt waar je verder geen invloed op heeft ..

Investeer in waarde en missie van jouw organisatie door het inhuren van een ervaren web designer. Een ervaren ontwerper zal de tijd nemen om te begrijpen waar je organisatie voor staat en een website ontwerpen die het unieke verhaal van jouw organisatie verteld.

Veiligheidsrisico’s

Er is zoveel meer dan alleen het uiterlijk van je website. De back-end van jouw website, waar veel gegevens worden opgeslagen, is net zo belangrijk! Deze web creatie tools focussen meestal op de visuele (front-end) kant van jouw website. Als je gebruik maakt van jouw website om bijv. geld in te zamelen door middel van directe schenking of verkoop, met inbegrip van accountgegevens van je klanten, dan is het noodzakelijk om te investeren in een veilige infrastructuur van jouw website.

De beslissing om geld op je website te besparen op de korte termijn kan je enorm veel kosten op de lange termijn als de beveiliging van je website wordt aangetast. Ervaren website ontwikkelaars kunnen hierbij helpen om jouw website nagenoeg ‘dicht te timmeren’ voor kwaadwillenden en hackers, zowel de front-end van jouw website als de back-end.

“You can build a website with any other site builder in about 30 minutes. It takes more time to bake a cake. Don’t you assume your business or organization deserves more time and energy for it’s most important public-facing thing than a cake?”
onbekend

Flexibiliteit

Zoals eerder vermeld, is de flexibiliteit in uitstraling van web bouw tools net zo groot als het aantal sjabloontjes waaruit jij als consument kunt kiezen. Maar hoe zit het met de functionaliteit van de doe-het-zelf website, kan je ook makkelijk extra functies toevoegen, zoals bijv. een webshop, een chat functie, een nieuwsbrief, etc.?

Doe-het-zelf Web bouw tools zijn geen open source platformen (zoals bijv. WordPress, Joombla, etc.) die hun codes beschikbaar stellen voor web developers om te wijzigen of om extra functionaliteiten te ontwikkelen middels oa. plugins. Dit betekent dat alleen het eigen development team van zo’n desbetreffende website building tool de codes voor extra functionaliteit(en) kan produceren.

Met meer flexibiliteit komt ook meer complexiteit in het platform, zodoende is het dan ook mogelijk om bij sommige Website Builders meer functionaliteiten ‘bij te kopen’ ..!

Performance

Bij deze web bouw tools ben je dus vaak verplicht om ook hosting af te nemen. Soms is deze hosting gratis, maar vaak zul je iets moeten bijbetalen. Maar uiteraard wil je ook een editor/interface die niet traag en onhandig is in gebruik, en wil je ook dat jouw website snel en betrouwbaar laadt. Helaas is dat laatste niet altijd het geval ..!

Uit onderzoek met verschillende web apps (zoals o.a. Pingdom, WebPageTest, Nibbler, YSlow, etc.) is gebleken dat deze doe-het-zelf websites gemiddeld een Grade C (meestal tussen de 40-60) scoren voor een kleine site of blog. De doe-het-zelf websites zijn tevens geen van allen conform de webstandards gecodeerd (niet W3C compliant). Doordat er veel fouten in de code staan, kunnen sommige webbrowsers misschien niet in staat zijn om de website goed (in) te lezen en kan de site niet correct worden weergegeven (cross-browser compatibiliteit).

Er zijn ook een heleboel verschillende files nodig (o.a. CSS, JavaScript) waardoor er veel HTTP-requests naar de servers worden gemaakt wat schadelijk is voor de algehele laadtijd van je website. Een op-maat-gemaakte, geoptimaliseerde en zoekmachine vriendelijke website, door een professionele web designer gemaakt, zal natuurlijk vele malen beter scoren en presteren, wat jou weer extra bezoekers en conversie oplevert!

Zoekmachine vriendelijkheid (SEO)

Als een website niet goed wordt gevonden in de zoekmachines dan heb je feitelijk niets aan die website! Bij de meeste website builders kunnen de pagina titels, meta descriptions en alt tags individueel worden toegevoegd. Minder ideaal zijn de cryptische URL namen (geen canonical URL‘s)!

Maar in het algemeen zorgen deze website builders voor een onnauwkeurige site analyse, veelal veroorzaakt door oudere scripting technologieën, hierdoor wordt het indexeren en crawlen van je site bemoeilijkt. Website Builders staan vaak niet toe dat de gebruikers een nauwkeurig beeld van het verkeer en de prestaties van hun site kunnen krijgen, zodat het haast onmogelijk wordt om jouw website (content matig) aan te kunnen passen n.a.v. de web statistieken.

Toegankelijkheid (Accessibility)

Web ontwikkelaars gebruiken in toenemende mate client-side-scripts om interactie mogelijk te maken die met HTML alleen niet gemaakt kan worden. Zulke technieken op websites worden Rich Internet Applications genoemd.

Deze web technieken zijn vaak niet toegankelijk voor mensen met een beperking, vooral mensen die afhankelijk zijn van screenreaders of mensen die geen muis kunnen gebruiken. Een screenreader is software waarmee iemand de informatie van een beeldscherm ook via spraak kan laten horen of kan laten omzetten in braille.

Geen een van de onderzochte Website Builders schijnt rekening te houden met mensen met een beperking, en kun je dus niet spreken van een goede site die voor iedereen toegankelijk is!

Conclusie

Jouw website is niet zomaar een overhead artikel – het communiceert je missie en visie als organisatie met je lezers, potentiële klanten, etc. Investeer in je missie door te investeren in jouw website.

Het belangrijkste probleem met deze Website Builders, is dat deze tools de verwachting wekken, dat iedereen een website kan ontwerpen en realiseren. Wat uiteraard niet waar is. Tevens wekken ze ook de verwachting dat hun template/sjablonen voldoen aan alle doelen en doelstellingen voor jouw nieuwe website, maar dat doen ze niet.

Het laatste wat je wilt doen, is veel tijd en energie steken in het bouwen van een website, om dan uit te vinden dat je opnieuw moet beginnen, omdat je de verkeerde website builder hebt gekozen.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.