Belangrijkste Redenen om WordPress CMS te gebruiken

WordPress, oorspronkelijk gelanceerd in 2003 als een blogsysteem, is vanaf versie 3.0 uitgegroeid tot het meest populaire content management systeem (CMS) ter wereld. Vandaag de dag wordt het WordPress CMS gebruikt door meer dan 74 miljoen websites die elke seconde van de dag nieuwe berichten publiceren, ongeacht de grootte van de blog of website.

Door verschillende plugins en/of thema’s te combineren kunnen er ook webshops, intranets, vacaturebanken, sociale netwerken, directories, kennisbanken, e-learning websites, etc. worden ontwikkeld met het WordPress CMS. Terwijl de technische mogelijkheden groeien, groeit ook de complexiteit voor de ontwikkeling van websites mee.

Een maatwerk WordPress website wordt misschien door veel ZZP’ers te ingewikkeld en te duur bevonden (geheel onterecht overigens)? Maar WordPress voor grotere organisaties aan de andere kant is steeds aantrekkelijker geworden omdat het WordPress CMS een krachtig hulpmiddel is.

In dit artikel wil ik een aantal redenen geven waarom ook jouw bedrijf het best kan overschakelen naar WordPress:

#WordPress CMS is GRATIS (Open Source)

Of je nu een blogger bent of je wilt een nieuwe online business beginnen, feit is dat WordPress 100% gratis is en vrij van licentiekosten. Maar bovenal, WordPress is ook open source, dus gratis te downloaden en de broncode mag aangepast of verbeterd worden om een gewenste functionaliteit toe te voegen.

#Direct klaar voor Gebruik

In tegenstelling tot andere content management systemen, is het WordPress CMS na installatie klaar om onmiddellijk gebruikt te kunnen worden. Dit betekent dat je niet op jacht hoeft te gaan naar verschillende (standaard) add-ons om deze vervolgens te moeten installeren en te configureren, welke WordPress al in de standaard installatie heeft toegevoegd (o.a. reacties, RSS-feeds, revisies, etc.).

Een ander groot voordeel is dat het platform zeer gebruiksvriendelijk is en makkelijk te leren. Geen wonder dat WordPress dan ook bekend is om haar beroemde “5 Minute Install

#Flexibiliteit

De flexibiliteit van WordPress is een ander kenmerk waar andere content management systemen nog heel wat van kunnen leren. Maakt niet uit waar je WordPress voor gebruikt, een persoonlijke blog of een populaire e-commerce site, het WordPress CMS is veelzijdig genoeg om aan elke en alle van jouw behoeften te voldoen door middel van haar ingebouwde functies en mogelijkheid tot uitbreidingen middels bijv. plugins.

#Zoekmachine Vriendelijk

De meest populaire zoekmachines adviseren liever sites te gebruiken die met WordPress zijn gemaakt, omdat het framework van WordPress gemakkelijk te crawlen en te indexeren is. Een WordPress website biedt diverse functionaliteiten om de uitgangsbasis om hoog te scoren bij Google zo optimaal mogelijk te maken.

De (locale) zoekmachine optimalisatie van je WordPress site kan ook worden verbeterd door speciale plugins hiervoor te gebruiken, zoals bijv. WordPress SEO, All-in-One-SEO Pack, SEO by SQUIRRLY, etc.

#Veiligheid en Beveiliging

Het is sowieso raadzaam om jouw WordPress website zo snel mogelijk en goed te beveiligen door een aantal fundamentele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen (bijv. beveiliging plugins) beschikbaar om je WordPress installatie veilig af te schermen voor kwaadwillenden, of dit nu mensen of bots zijn.

WordPress neemt de veiligheid van haar gebruikers zeer serieus door voortdurend haar software te updaten. WordPress heeft sinds de release van versie 3.7 een automatische update functie, maar WordPress waarschuwt je ook wanneer er updates voor jouw thema’s en plugins beschikbaar zijn om jouw site veilig(er) te houden.

#Makkelijk Aanpassingen doorvoeren

Door de vele duizenden plugins en thema’s (zowel gratis als premium) die WordPress te bieden heeft, kun je jouw site met slechts één druk op de knop qua layout of functionaliteit veranderen. Bovendien, als gevolg van de schijnbaar eindeloze aantal functies die WordPress te bieden heeft, kun je de website of blog die jij altijd al wilde maken.

Vergeet niet om plugins die je niet (meer) gebruikt te verwijderen en hetzelfde geldt ook voor themes. Denk er wel aan een recente backup te maken voordat je updates uitvoert!

#Goede Support en grote Community

WordPress komt ook met een ongekende ondersteuning. Dit is voor een deel te danken aan de grote WordPress community waar je een vraag of probleem kunt laten oplossen door het WordPress forum.

Developers en designers hebben vele duizenden plugins en thema’s gemaakt welke gratis zijn te downloaden en te gebruiken, echter er zijn ook premium (= betaalde) thema’s en plugins te downloaden.

#Het Toevoegen van Afbeeldingen, Video of Audio bestanden

De mogelijkheid om afbeeldingen, video of audio-bestanden toe te voegen is een geweldige manier om de ervaring van je gebruikers te verbeteren. Gelukkig heeft WordPress het gemakkelijk gemaakt om multimedia bestanden toe te voegen aan een pagina of artikel.

Tevens kun je deze multimedia bestanden gemakkelijk bewerken in de Media Library menu van het dashboard.

#Integratie met andere Platforms en Diensten

WordPress kan middels plugins, themes of (handmatig toegevoegde) codes samenwerken met enkele van de meest krachtige platforms beschikbaar om jouw bedrijf dat extra beetje impuls te geven.

Of het nu gaat om het lanceren van een e-mail campagne (bijv. met Aweber of MailChimp) of om het delen van jouw blog berichten op social media netwerken, WordPress heeft de functies en plugins om contact te onderhouden met je community makkelijk te maken.

Maar ook voor jouw e-commerce doeleinden kun je WordPress laten samenwerken met enkele van de meest populaire betaling gateways in de wereld.

#Tal van E-commerce Oplossingen

Als je WordPress gebruikt voor jouw bedrijf, dan zijn er ook een aantal e-commerce oplossingen die je website zal omzetten naar een digitale winkel. Door het gebruik van plugins zoals bijv. WooCommerce, WP e-commerce of Shopp kun je eenvoudig beginnen om online geld te verdienen.

#Niet gebonden aan een Hosting Provider

Als je wilt overstappen van web host, omdat ze bijv. geen adequate ondersteuning bieden, of dat je website meer offline is dan online, dan kan dat vrij gemakkelijk en zonder te veel downtime (veranderen van nameservers en DNS-gegevens van de domeinnaam is meestal binnen een paar uur gefixed).

Dit komt omdat WordPress werkt met vrijwel elke server. Als je graag een overstap wilt maken, raad ik je aan het volgende artikel “Wat zijn de Vereisten voor WordPress Hosting?” te lezen.

#Multi-user mogelijkheden

WordPress maakt gebruik van een aantal user account types (‘Rollen’), ontworpen om de site-eigenaar de mogelijkheid te geven om zelf te kunnen bepalen wat gebruikers wel en niet kunnen doen binnen de site.

Een site-eigenaar kan een gebruiker dus toegang geven tot taken – genaamd ‘Rechten’ – zoals bijv. het schrijven en redigeren van berichten, modereren van reacties, het beheer van de plugins of thema’s en het beheren van andere gebruikers, door het toekennen van een specifieke rol aan elk van de gebruikers.

#Kan gebruikt worden voor Membership- of Ledenwebsite

De basisgedachte achter alle ‘lidmaatschap’ plugins is de controle over het mogen lezen van content voor elk ‘lid’, losstaand van het feit of dat lezen al dan niet tegen betaling gebeurt.

Veel van deze plugins bieden ook de mogelijkheid extra velden aan te maken, die de site eigenaar al dan niet later kan aanpassen, zoals bijvoorbeeld bedrijfsnaam, telefoonnummer etc. Daarnaast worden ook ‘gebruikers rollen’ bepaald, standaard zijn een aantal rollen bepaald binnen WordPress vanaf ‘abonnee’ tot en met ‘beheerder’.

Veel plugins bieden de mogelijkheid extra rollen te definiëren, zoals bijvoorbeeld abonnee rollen, die weer gekoppeld kunnen worden aan abonnementsbetalingen.

#Multisite Netwerk

Vanaf WordPress 3.0 heb je ook de mogelijkheid om een netwerk van sites te maken met behulp van ‘Multisite’. Een Multisite-netwerk is een verzameling van sites die allemaal gebruik maken van dezelfde WordPress installatie, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook plugins en thema’s te delen, de servermappen (zoals o.a. media uploads) en databases tabellen van deze netwerksites zijn overigens afzonderlijk.

Conclusie

Er zijn (uiteraard) nog veel meer redenen om voor WordPress CMS te kiezen, de lijst is eindeloos! WordPress kan een van de beste Content Management Systems voor jouw bedrijf zijn. Sinds ik mijn portfolio en zakelijke site heb omgezet naar WordPress heb ik ontdekt hoe krachtig het is. Je kunt letterlijk alles met WordPress doen!

Wil je ook een op-maat-gemaakt (responsive) WordPress Theme voor jouw bedrijf of product, maak dan een vrijblijvende afspraak met gonzodesign!

Deel dit Bericht:

Categorie: WordPress | Tags: ,
Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.