6 Overwegingen voor een snellere WordPress Site (Laadtijd)

Het hebben van een snelle laadtijd en een indrukwekkende website/blog is een van de belangrijkste kenmerken van een goede ‘web presence’. Veel website eigenaren geven de voorkeur aan het WordPress platform omdat het eenvoudig te onderhouden is, een breed scala aan plugins en extensies biedt en er geen specifieke vaardigheden nodig zijn voor het opzetten van een WordPress gebaseerde website.

Zodra de installatie en backend setup is voltooid, hoeft men alleen nog maar content toe te voegen en het uitvoeren van onderhoud —op regelmatige tijdstippen— van de website. .. Appeltje, eitje? Toch?

Echter, naarmate de tijd verstrijkt, zal de website voller raken met teksten, afbeeldingen, plugins, theme bestanden, programma’s en vele andere dingen die nodig zijn voor het verbeteren van de effectiviteit van de website, .. en dus een grotere kans dat dit gaat leiden tot een tragere website!

En uiteindelijk begin je, als website eigenaar, te merken dat elke pagina een steeds langere laadtijd nodig heeft om ‘in beeld’ te komen. Maar ook vanuit het oogpunt van gebruiksvriendelijkheid, zoekmachine optimalisatie en website toegankelijkheid, is het zeer belangrijk om een ​​website te hebben die snel laadt. Het is een feit dat zelfs de meest trouwe lezers van jouw WordPress blog niet langer zullen wachten om de updates te lezen.

Bij voorkeur zou je op frequente basis de laadtijd van jouw website kunnen controleren met bijvoorbeeld Google’s PageSpeed ​​Insight tool, WebPageTest.org of PingTools.com. Het enige wat je hoeft te doen is de URL van je website invullen waarna je een totale laadtijd van de desbetreffende pagina ziet, samen met een reeks van suggesties die je kunnen helpen de knelpunten van jouw website te begrijpen.

Echter, het is ook raadzaam om een aantal belangrijke overweging voor het verbeteren van de laadtijd van jouw WordPress website te volgen, hieronder staan de 6 belangrijkste doe-het-zelf overwegingen vermeld:

1. Beperk het aantal plugins

Plugins en theme’s gebruiken extra ruimte die je website kunnen vertragen, instaleer en gebruik daarom alleen specifieke plugins die nodig zijn voor de benodigde functionaliteit van je website (zoals bijv. plugins tbv. SEO, Caching, Beveiliging, etc.).

Vergeet niet om plugins die je niet (meer) gebruikt te verwijderen en hetzelfde geldt ook voor themes, want zelfs gedeactiveerde plugins vertragen je website en kunnen je site kwetsbaar maken voor kwaadaardige activiteiten van hackers.

Denk er wel aan een backup te maken voordat je updates uitvoert!

2. Caching Plugin

WordPress staat standaard zó ingesteld dat elke pagina bij elke aanvraag opnieuw wordt opgebouwd uit de verschillende templates (sjablonen). Dat opbouwen kan even duren, vooral als je veel plugins gebruikt, of als je een ingewikkeld theme geïnstalleerd heeft.

Caching is een techniek om pagina’s die niet vaak veranderen van inhoud lokaal op de server op te slaan, zodat niet elke keer de volledige code —zoals PHP en verbindingen met de database— hoeft te worden uitgevoerd. Hierdoor worden de pagina’s in de cache sneller weergegeven.

De meest bekende WordPress cache plugins zijn; WP Super Cache en W3 Total Cache. W3 Total Cache is, indien je het goed gebruikt, uitgebreider dan WP Super Cache, maar vereist redelijk wat technische kennis om juist in te stellen.

3. Het Optimaliseren van de Afbeeldingen

Voor elk type website is het gebruik van afbeeldingen bijna noodzakelijk, omdat gebruik van geschikte afbeeldingen de leesbaarheid van de blog verbeteren en visuele feedback kunnen leveren op het onderwerp van de tekst.

Maar uit een snelle vergelijking van de statistieken van 1 Maart 2013 met die van 1 Maart 2014 is het duidelijk dat de toename van afbeeldingen debet is aan de verhoging van het gemiddelde aantal Bytes per pagina,  812 kB vs. 1063 kB (bron: the HTTP Archive). Het is een feit dat beeldbestanden veel groter zijn dan teksten!

Daarom is een optimalisatie (en compressie) van je afbeeldingen een slimme zet om de bestandsgrootte van deze afbeeldingen zo klein mogelijk te maken zonder in te boeten aan de kwaliteit van je afbeelding! Een van de beste afbeeldingen optimalisatie plugin is WP-Smushlt, het kan gratis op je WordPress website worden geïnstalleerd.

4. Database Optimalisatie

Het optimaliseren van de database is een belangrijk aspect voor elke dynamische website. WordPress heeft veel database-optimalisatie plugins, en 2 van de meest efficiënte plugins zijn WP-Optimize plugin, WP-DBManager, etc.

Met een goed geoptimaliseerde database kan de web server snel reageren op requests (aanvragen) zonder enige vertraging, hetgeen een positief effect heeft op de algehele snelheid van de website.

5. WordPress Thema’s

Het juiste WordPress Theme selecteren, of laten ontwerpen, is ook een belangrijk onderdeel voor de algehele prestatie van je website of blog. Kiezen voor een simplistische en minimalistisch theme maakt een enorm verschil. De theme’s die de beste prestaties kunnen garanderen hebben meestal een paar foto’s, beperkt aantal functies en een CSS-based design (en minder JavaScripts).

Tip: Als je op zoek bent naar een reeds gebouwd theme, dan moet je deze zorgvuldig analyseren. Lees de reacties van gebruikers en haal de demo van het theme door een performance tools (zoals hierboven vermeld) om een idee te krijgen van de prestaties!

6. Web Hosting

En als het dan nog steeds te lang duurt voordat je website volledig is geladen, zelfs nadat je alle bovenstaande punten heeft aangepakt, is het misschien tijd om na te denken over het upgraden van je web hosting pakket of zelfs van web hosting provider te switchen.

Er zijn veel betrouwbare shared hosting oplossingen beschikbaar en afhankelijk van jouw voorkeur, kun je kiezen voor een goede web hosting met een WordPress pakket en een goede technische ondersteuning. Ik heb een artikel geschreven over de Vereisten voor WordPress Hosting, mocht je hierover meer informatie willen.

Naast het controleren van de aangeboden opslagruimte, zijn er nog andere belangrijke factoren waar je op moet letten, om een web hosting pakket te kiezen dat zal helpen bij het verbeteren van de snelheid van jouw website.

Conclusie

Kleine dingen kunnen een groot verschil maken! De hierboven genoemde overwegingen zijn allen goed uit te voeren door website eigenaren zonder al teveel extra kennis in het coderen van websites.

Uiteraard zijn er veel meer aspecten die van belang zijn voor de laadtijd van de website, zoals het ‘valide’ —conform de W3C webstandards— schrijven van de (bron)codes, samenvoegen en ‘minify-en’ van scripts en style sheets, en (3rd party) frameworks, grids en software zoveel mogelijk beperken, etc.

Mocht je alsnog meer specifieke hulp nodig hebben bij het optimaliseren van jouw WordPress site, neem dan gerust contact op met mij.

Deel dit Bericht:

Avatar for Jan Rajtoral

Auteur: Jan Rajtoral

Jan Rajtoral is een ervaren grafische vormgever en webdesigner. Hij heeft een ruime ervaring met Front-end web design (HTML, CSS en JS/jQuery), User Experience (UX), Toegankelijkheid (WCAG), Performance en WordPress Ontwikkeling & Thema Ontwerp. Maar hij ontwerpt en ontwikkelt ook logo’s en huisstijlen, waarbij hij altijd streeft naar merkconsistentie in het hele ontwerp.